„Fulgere peste timp” de Virgil Enătescu

nov. 9th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Dacia XXI, în colecţiile „Romanele istoriei” şi „Literatura medicilor”, au apărut volumele „Fulgere peste timp” de Virgil Enătescu.

„Volumul „De ai lui Făran” reprezintă prima parte dintr-o trilogie. El poate fi asemuit cu fractalii, care, la scări diferite de mărime, redau aceeaşi imagine, aceeaşi formulă matematică, iar, în cazul nostru, aceeaşi istorie. Toate evenimentele din primul volum se produc în sudul Olteniei, secolele XVIII, XIX şi începutul secolului XX.
Aceasta este şi cea mai frământată perioadă istorică, cu foarte multe victime, urmată de cel mai mare progres economic, social, cultural. Descrierea participării eroilor la evenimente are, ca sursă de inspiraţie, documente scrise din familie, poveşti spuse de către părinţi şi bunici, chiar unele documentări ce confirmă aceste surse, aparent subiective.
Este o adevărată surpriză, parcurgând aceste pagini, să constaţi cât de puţin se cunoaşte sau cât de puţin ne-a rămas în memorie această perioadă atât de frământată, chiar eroică, de supravieţuire a unui popor. Efortul de recuperare pare un miracol, dacă nu ar avea, ca justificare, apartenenţa la o veche civilizaţie.

În fond, romanul vrea să argumenteze existenţa unei alte civilizaţii, diferită de cea vest-europeană, dar mult mai veche, prezentă şi conservată pe parcursul unor milenii. Primul bordei din lume a fost descoperit de cătrte arheologi în Oltenia şi, spre stupefacţia tuturor, are o vechime de optsprezece mii de ani, ceea ce echivalează cu optsprezece mii de ani de sedentarism şi, probabil, de agricultură”. (Virgil Enătescu)

Număr de vizualizări :1219


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro