„Ficţiunea provocării“ – 7 scriitori români la Berlin

nov. 11th, 2011 | By | Category: Eveniment

Vineri, 25 noiembrie 2011, la Literaturwerkstatt Berlin, Institutul Cultural Român din Berlin organizează o lungă noapte a prozei româneşti intitulată „Ficţiunea provocării“. Protagoniştii evenimentului sunt scriitorii Ioana Bradea, Dragoş Ghiţulete, Mitos Micleuşanu, Cosmin Perţa, Adina Rosseti şi Andrei Ruse. Moderator: Răzvan Ţupa. „Ficţiunea provocării“ este o continuare a proiectului de succes „Live Poesie – lunga noapte a tinerei lirici româneşti“, organizat de ICR Berlin în anul 2009.

Proza contemporană reflectă situaţia imaginarului din societatea de azi. Ceea ce succesiunea ştirilor publicate în presă nu reuşeşte să surprindă este tocmai structura de profunzime a actelor, pe care le descoperim ca fundamentale pentru imaginea noastră despre noi şi despre ţara în care trăim. În ultimii 20 de ani, proza românească s-a concentrat asupra unor direcţii distincte, autorii care nu au împlinit încă 40 de ani fiind cei care au ocazia să aleagă şi să constituie propriile variante ale acestei imagini. Dacă istoria ficţiunii clasice este legată de imitarea naturii, cea modernă de reconsiderarea referinţelor şi instrumentelor literare în raport cu domeniul estetic, proza contemporană românească are şansa unei adevărate culturi a provocării realităţii, impactul ficţiuniide azi fiind piatra de încercare pentru cei mai noi autori.
Lectura publică de la Berlin îşi propune să prezinte şase autori, care să reprezinte direcţiile prozei româneşti din ziua de azi. Fragmentele de lectură sunt intercalate de calupuri video-muzicale cu „Muzicile lăutăreşti filosofice“ realizate de Mitos Micleuşanu.
Cu o zi înaintea lecturii, autorii prezenţi în capitala germană vor participa la un atelier relaţional de topografiere literară a Berlinului. Scriitorii vor parcurge oraşul pe urmele referinţelor literare berlineze, care apar în istoria literaturii române, de la cei doi Caragiale, la Eminescu şi mai aproape de zilele noastre. La finalul proiectului harta este pusă la dispoziţia publicului.

Număr de vizualizări :1130


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro