Premiera documentarului “Ştefan Delureanu – o istorie, Istoria”, la Institutul Italian de Cultură Bucureşti

oct. 4th, 2011 | By | Category: Eveniment

Vineri, 7 octombrie 2011, ora 18.00, la  Institutul Italian de Cultură Bucuresti (Aleea Alexandru 41), va avea loc la prezentarea filmului Ştefan Delureanu – o istorie, Istoriade Edoardo Inglese şi Alberto Basciani (după o idee de Alberto Basciani). Documentarul, care a avut la bază o idee a lui Alberto Basciani, a fost realizat de Edoardo Inglese şi a beneficiat de susţinerea Departamentului de Studii Internaţionale al Universităţii Roma TRE (DIPSI) şi a Institutului Italian de Cultură „Vito Grasso” din Bucureşti. La realizarea documentarului au contribuit: Centro Romeno Italiano di Studi Storici(CeRISS), Associazione Italiana di Studi del Sud-Est Europeo (AISSEE) şi Associazione Italiana Studi di Storia dell’Europa Centrale e Orientale (AISSECO).

Documentarul, prezentat în premieră la Institutul Italian de Cultura „Vito Grasso” din Bucureşti, este construit în jurul unui interviu – realizat în iunie 2010 – cu istoricul Ştefan Delureanu, cercetător atent al mişcării Risorgimento din Italia şi traducător al unor autori importanţi din literatura italiană. În interviu Delureanu parcurge etapele semnificative ale vieţii lui: de la tinereţea lipsită de griji la Mangalia, printre artişti şi în mijlocul unei populaţii cosmopolite, la anii grei de detenţie şi muncă silnică mai întâi în Dobrogea, apoi în Moldova, până la studiile risorgimentale şi la dificila tranziţie postcomunistă. Pe parcursul povestirii, experienţele personale se împletesc cu evenimentele ce au caracterizat secolul trecut. Rezultatul este o frescă fascinantă, dar în acelaşi timp înspăimântătoare, a istoriei secolului al XX-lea din care emerge portretul unui om coerent care nu a renunţat niciodată la idealurile şi la vocaţia sa de istoric.

Număr de vizualizări :940


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro