Festivalul „Franz Liszt” de la Cluj Napoca – 200 de ani de la naşterea compozitorului

oct. 4th, 2011 | By | Category: Eveniment

În perioada 6-27 octombrie 2011, la Cluj  Napoca va avea loc Festivalul de Muzică „Franz Liszt”, organizat de Opera Maghiară din Cluj Napoca, care marchează împlinirea a 200 de ani de la naşterea compozitorului. Cele două secole care se împlinesc în luna octombrie a acestui an au fost marcate inclusiv prin turneul „Pianul Călător”, care a avut loc în primăvara acestui an. Concertele din cadrul festivalului care poartă numele compozitorului vor avea loc în mai multe săli din Cluj Napoca, precum: Opera Maghiară, Academia de Muzică “Gheorghe Dima”, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Biserica Reformată, Casa de Cultură a Studenţilor.

Concertul vocal-simfonic care marchează deschiderea Festivalului va avea loc chiar la Opera Maghiară şi va fi susţinut de orchestra instituţiei gazdă şi de Corul Radiodifuziunii Maghiare din Budapesta, în prima parte fiind programate coruri a cappella din repertoriul maghiar (dirijor: Csaba Somos din Budapesta), iar în partea a doua Missa Solennis de Liszt, lucrare în primă audiţie dirijată de Balázs Kocsár (Budapesta).

Din programul festivalului, mai recomandăm data de 13 octombrie când va avea loc la Opera Maghiară spectacolul cu titlul Sfinţi şi demoni – fantezie scenică despre viaţa şi creaţia lui Franz Liszt (regizor şi dirijor György Selmeczi) şi concertul de închidere din 27 octombrie cu Legenda Sfintei Elisabeta de Liszt, în interpretarea orchestrei Operei Maghiare şi a Corului Academic Radio, dirijor Jozsef Horvath.

Directorul artistic al festivalului, Jozsef Horvath, a declarat: “Consider că e firesc să răsune în acest context piese auzite mai rar, sau poate pentru prima oară pe scenele clujene, cum ar fi Missa Solennis, Clopotele catedralei din Strasbourg sau Legenda Sfintei Elisabeta. Am invitat şi Orchestra Filarmonicii să participe la Festival în seara premergătoare zilei de naştere a compozitorului, iar în 22 octombrie se va organiza un simpozion internaţional de muzicologie şi va avea loc dezvelirea Plăcii Memoriale de pe clădirea Redutei, (azi Muzeul Etnografic) unde a concertat Liszt în anii 1846 şi 1879, evenimente subliniind rolul nostru în lumea muzicală a Europei.”

Pe pagina de internet dedicată Festivalului (www.liszt200.ro), se pot găsi informaţii suplimentare despre festival, evenimentele putând fi urmărite şi pe Facebook!

Număr de vizualizări :1400


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro