Cardinalul Gianfranco Ravasi conferenţiază în România în cadrul programului „Atrium gentium/ Il Cortile dei Gentili/ Curtea Neamurilor“

oct. 6th, 2011 | By | Category: Eveniment

Marţi, 11 octombrie 2011, de la ora 18.00, la Ateneul Român, are loc lansarea cărţii „Întrebări privitoare la credinţă. 150 de răspunsuri la întrebările celor care cred şi ale celor care nu cred” de Cardinalul Gianfranco Ravasi, Editura Humanitas, 2011. Acesta este primul eveniment din cadrul „Atrium gentium/ Il Cortile dei Gentili/ Curtea Neamurilor“, un program dedicat dialogului între cei care cred şi cei care nu cred, lansat de Consiliul Pontifical pentru Cultură în luna martie a acestui an. De la ora 19.00, în cadrul Conferinţelor Ateneului Român, Cardinalul Gianfranco Ravasi şi Horia-Roman Patapievici vor purta un dialog pornind de la tema „Întrebări esenţiale. Putem vorbi împreună despre Dumnezeu?”. Miercuri, 12 octombrie 2011, de la ora 18.00, Cardinalul Gianfranco Ravasi va prezida împreună cu Andrei Pleşu, la New Europe College, colocviul „Raţiunea şi antinomiile credinţei. Dialogul dintre cei ce cred şi cei ce nu cred“.

Evenimentul „Atrium gentium / Il Cortile dei Gentili / Curtea Neamurilor“ de la Bucureşti, organizat de Institutul Cultural Român, Filarmonica „George Enescu“, Editura Humanitas, Ambasada României pe lângă Sfântul Scaun şi Nunţiatura Apostolică din România, are loc în cadrul vizitei oficiale a Cardinalului Gianfranco Ravasi, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Cultură, la invitaţia Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional.

Inspirat de faimoasa „curte a neamurilor“ din preajma Templului din Ierusalim, atestată din vremea lui Antioh al III-lea (223-187 a.C.), unde oameni de apartenenţe etnice, religioase şi culturale diverse puteau veni spre a cunoaşte mai bine credinţa fiilor lui Israel, programul lansat de Consiliul Pontifical pentru Cultură (www.atriumgentium.org/ www.ilcortiledeigentili.com) reprezintă un spaţiu de dialog şi dezbatere.
Născut în 1942, preot din 1966, fost prefect al Bibliotecii Ambroziene din Milano şi profesor de exegeză a Vechiului Testament la Facultatea de Teologie a Italiei de Nord, Gianfranco Ravasi este ales în 2007 arhiepiscop, preşedinte al Consiliului Pontifical pentru Cultură, al Comisiei pentru bunurile culturale ale Bisericii şi al Comisiei de arheologie sacră. În urma Consistoriului din noiembrie 2010 devine Cardinal al Bisericii Catolice. Biblist, autor a numeroase cărţi, între care un monumental comentariu la Psalmi în trei volume, la Iov, Cântarea Cântărilor, Qohelet, Eminenţa sa Cardinalul Gianfranco Ravasi este cunoscut de asemenea pentru contribuţiile sale în mass-media. Este membru al Congregaţiei pentru educaţia catolică, a Consiliului pontifical pentru dialogul interreligios şi al Consiliului pontifical pentru noua evanghelizare.

Program:

Marţi, 11 octombrie 2011, Ateneul Român, ora 18.00
Lansarea cărţii „Întrebări privitoare la credinţă. 150 de răspunsuri la întrebările celor care cred şi ale celor care nu cred” de Gianfranco Ravasi, publicată la Editura Humanitas. Traducerea din limba italiană este semnată de Anamaria Gebăilă şi Bogdan Chioreanu. Autorul va fi prezent la eveniment.

Marţi, 11 octombrie 2011, Ateneul Român, ora 19.00
„Întrebări esenţiale. Putem vorbi împreună despre Dumnezeu?” –  Dialog între Cardinalul Gianfranco Ravasi şi Horia-Roman Patapievici.

Miercuri, 12 octombrie, ora 18.00, New Europe College (Str. Plantelor 21, Bucureşti)
„Raţiunea şi antinomiile credinţei. Dialogul dintre cei ce cred şi cei ce nu cred” – Colocviu co-prezidat de Cardinalul Gianfranco Ravasi şi Andrei Pleşu. Invitaţi: Vlad Alexandrescu, Alexander Baumgarten, Francisca Băltăceanu, Andrei Cornea, Michel Kubler, Anca Manolescu, Dan C. Mihăilescu.

La conferinţa de la Ateneul Român se asigură traducere simultană. Biletele pentru dezbaterea din 11 octombrie au fost puse în vânzare la casa de bilete a Ateneului Român începând cu 4 octombrie. Pentru colocviul din 12 octombrie, organizat la sediul New Europe College, se pot face rezervări, în limita locurilor disponibile, la adresa de e-mail: or.cen@ailel

Număr de vizualizări :1464


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro