„Trei surori” în regia lui Andrei Şerban deschide Festivalul Naţional de Teatru 2011

oct. 27th, 2011 | By | Category: Eveniment

Festivalul Naţional de Teatru va fi deschis vineri, 28 octombrie 2011, la Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti, prin spectacolul „Trei surori” (cu care Andrei Şerban şi-a făcut debutul pe o scenă din Ungaria), caracterizat de actorul şi regizorul Róbert Alföldi, directorul ansamblului şi interpretul rolului Verşinin, drept ”fastuos”. În interpretarea excelenţilor actori ai Teatrului Naţional din Budapesta, personajele cehoviene trăiesc paroxistic o poveste spusă scenic de Andrei Şerban cu ironie şi, deopotrivă, compasiune.


Festivalul Naţional de Teatru va aduce în atenţia publicului, ca ambasadori ai teatrului european, trei trupe foarte diferite, sosite din spaţii culturale la fel de diferite : Ungaria, Franţa şi Portugalia. Gândită în primul rând ca un prilej de a evidenţia creativitatea unor artişti români în contexte profesionale străine celor « de-acasă », secţiunea internaţională a FNT 2011 (având iniţial în centru triada clasică autor-regizor-actor – Matei Vişniec-Andrei Şerban-Anamaria Marinca -, descompletată, din păcate, pe parcurs) beneficiază în continuare de prezenţe extrem de valoroase.

Laureat, anul acesta, cu unul dintre Premiile Europa pentru Noi Realităţi Teatrale, cea mai importantă distincţie teatrală continentală, Teatro Meridional din Lisabona propune sâmbătă, 29 octombrie, şi duminică, 30 octombrie, la Teatrul Mic, un spectacol emoţionant şi intens, în care cuvântul rostit se îmbină cu muzica şi dansul. Sub îndrumarea regizorală a lui Miguel Seabra, Carla Galvao şi Fernando Mota ne poartă, cu ale lor „Poveşti călătoare – Capul Verde”, într-o călătorie fascinantă printr-un spaţiu geografic şi spiritual în acelaşi timp exotic şi familiar. Selecţia textelor şi dramaturgia îi aparţin Natáliei Luíza.

« Mansardă la Paris » de Matei Vişniec, programat sâmbătă, 5 noiembrie, la sala Studio a Teatrului « Nottara », va încheia programul internaţional al FNT. Format la teatrul de marionete Little Angel din Londra, Alain Lecucq este redescoperitorul şi cel mai entuziast promotor al « teatrului de hârtie », formă de spectacol apărută în secolul 19. Oaspeţi al FNT în secţiunea În prim-plan, actorul, trupa Papierthéâtre, regizorul Alain Lecucq şi interpretul Brice Coupey ne oferă un spectacol-interogatoriu despre lumea în care trăim, confruntată cu o dureroasă pierdere a memoriei, la fel ca şi, spre sfârşitul vieţii sale, eroul spectacolului, filozoful Emil Cioran, cel care spunea despre sine: “Eu sunt omul care îşi are rădăcinile în România şi aripile în Franţa”.

Producător: Uniunea Teatrală din România – UNITER

Număr de vizualizări :1102


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro