„Imigranţii” de Ioana Baetica Morpurgo

oct. 5th, 2011 | By | Category: Eveniment

Marţi, 11 octombrie 2011, de la ora 17.30, la Librăria Avant-Garde (str. Lăpuşneanu, nr. 16, Iaşi), se va desfăşura un dialog între Liviu Antonesei şi Ioana Baetica Morpurgo despre volumul „Imigranţii” semnat de aceasta din urmă şi apărut anul acesta la Editura Polirom. Actriţa Andreea Stafie va citi un fragment din roman.

De pe fundalul policolor al Londrei se desprind cinci siluete, cu trecutul şi destinul lor: Răzvan, Maria, Traian, Sabina, Gruia. Poveştile lor decurg paralel, cu excepţia câtorva momente aleatorii şi fulgeratoare în care se întretaie, fără consecinţe. Un doctorand gay, de stânga, o pictoriţă de mâna a doua, un stock broker, o femeie care are grijă de un bătrân pe moarte şi un sans papiers uşor autist au în comun un singur lucru: cetăţenia română. Ioana Baetica Morpurgo prinde în aceste cinci destine exemplare alchimia uneia dintre cele mai teribile experienţe umane – cea a dezrădăcinării.

Ioana Morpurgo (Baetica) s-a născut în 1980. A absolvit Facultatea de Litere din Bucureşti după care a urmat cursurile Masteratului de Antropologie Culturală de la SNSPA. În 2004 a început un doctorat pe tema culturii tranziţiei în România postcomunistă la Exeter University, Marea Britanie (unde a şi predat un seminar de „Societăţi contemporane”). A publicat numeroase articole pe teme literare şi socio-culturale în România literară, Dilema Veche, Timpul, Vatra, Deci – Academia Caţavencu, Observator cultural, New Internationalist, Contemporary Review etc.
A contribuit la diverse antologii cu proză scurtă şi eseu: „Cartea cu bunici” (2007), „The Review of Contemporary Fiction” (2010), „Erotographos 50+1” (2010).

În prezent, Ioana Morpurgo trăieşte în sudul Angliei, unde coordonează un proiect de hedonism al ideilor intitulat „Lectures on Everything”, scrie şi dă lecţii de pian.

Număr de vizualizări :982


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro