„Cartea de muzică” de Mircea Tiberian

oct. 27th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Tracus Arte a apărut, de curând, volumul „Cartea de muzică” de Mircea Tiberian. Copertă de Ioana Ionescu.

„Cartea de muzică este atât rezultatul unor experienţe personale, cat şi a numeroase introspecţii şi reflecţii asupra muzicii, în general, şi asupra peisajului muzical autohton, în special. Autorul denotă, şi cu acest prilej, o vastă cultură şi o extrem de bogată informaţie muzicală. Iată, spre exemplificare, câţiva dintre autorii citaţi de Mircea Tiberian: Homer, Montesquieu, Ioan Petru Culianu, Shakespeare, Descartes, Paul Verlaine, Gheorghe Crăciun şi, nu în ultimul rând, Biblia. El ne conduce cu detaşare prin muzica pop, rock, folk, folclor şi chiar pe teritoriul manelelor, ca să nu mai vorbim de muzica cultă, în care, ca şi în jazz, se află la el acasă.
Mircea Tiberian dovedeşte şi de această dată, ca şi în scrierile anterioare publicate sub formă de articole sau cărţi, în interviuri de asemenea, că este nu numai un excelent muzician de jazz, dar şi un fin analist al acestui fenomen, un bun cetăţean, cunoscător al multiplelor probleme sociale, şi un intelectual, un gânditor, un filozof chiar al muzicii. Părerile sale sînt bine susţinute, argumentate şi exemplificate. Se exprimă convingător, fluent, coerent şi logic, uneori mai abstract, la fel ca în muzica sa, apelând la termeni de specialitate, alteori la termeni din filozofie şi religie sau din mitologia şi filozofia indiană, fără a abuza însă de ei, în defavoarea cititorului obişnuit. Exprimarea uneori poetică, plastică, alteori ironică, sarcastică şi chiar cu umor, face lectura plăcută şi accesibilă oricărui tip de cititor.” (Alexandru Şipa)

Număr de vizualizări :1459


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro