”Faci cultură? Te priveşte ce facem!”

oct. 19th, 2011 | By | Category: Postcard

În perioada 24 octombrie – 4 noiembrie 2011, la Bucureşti, în spaţiul Centrului de Introspecţie Vizuală de la Universitate (str. Biserica Enei nr.16), va avea loc o serie de 4 dezbateri despre finanţarea publică în cultură şi rolul reţelelor, statutul artistului, miza coaliţiilor transversale şi parteneriatele cu organizaţii din alte sfere sociale şi, nu în ultimul rând, relaţia dintre ONGuri şi instituţiile publice de cultură, între competiţie şi colaborare. Dezbaterile continuă la Fabrica de Pensule din Cluj-Napoca în 11 noiembrie 2011, cu o întâlnire dedicată spaţiilor de artă independente şi relaţiei dintre acestea şi comunitate. Profesionişti cu competenţă în domeniile amintite vor lua parte la dialogul propus pe durata proiectului.

Organizate în cadrul proiectului „CULTURA ACTIVĂ – resurse pentru participare şi advocacy în sectorul cultural independent”, evenimentele readuc în arena publică subiecte de interes pentru actorii activi pe scena culturală – fie ei artişti, manageri, organizaţii non-guvernamentale sau instituţii publice -, şi care nu au mai făcut obiectul unor dezbateri publice în ultimii doi ani.

Programul de dezbateri este completat de o serie bogată de evenimente paralele, prezentări şi acces deschis publicului la o varietate de cărţi şi materiale documentare pe temele proiectului. Cele 6 prezentări propuse acoperă domenii variate, de la informaţii despre legile care guvernează participarea publică şi transparenţa decizională, la informaţii despre managementul financiar al organizaţiilor şi principalele tipuri de contracte, la un exerciţiu practic de întâlnire deliberativă pentru identificarea unor indicatori de bunăstare pentru oraş sau la încercări de testare a unor forme diferite de luare a deciziilor: prin vot şi prin consens.

Cu ocazia primei dezbateri din proiect, care va avea loc în 25 octombrie 2011, de la ora 11.00, „Independent în România şi în Europa. Proiecte, politici publice şi finanţări, coaliţii”, va fi lansat un supliment publicat în Revista 22 şi dedicat proiectului CULTURA ACTIVĂ. Publicaţia include o cartografie subiectivă a culturii independente după 1989. Într-un demers unic de recuperare a unui capital de activism şi participare publică în cultură, cartografia propune o bază de discuţii pentru construirea unor soluţii care să răspundă nevoilor producătorilor de conţinut cultural în regim independent.

Publicaţia prezintă succint istoria participării organizaţiilor neguvernamentale, managerilor şi artiştilor independenţi la formularea politicilor publice în cultură, a apariţiilor de organizaţii şi finanţatori, modificările legislative din ultimii 20 de ani, alături de mărturii în direct şi impresii ale celor responsabili de schimbările din aceşti ani. Suplimentul este distribuit împreună cu Revista 22, precum şi la întâlnirile din proiect, iar contribuţiile din interiorul său vor fi disponibile online în varianta integrală începând cu 1 noiembrie pe situl CSCI.

Număr de vizualizări :1407


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro