“Plan de rezervă” de Eugen Uricaru

oct. 18th, 2011 | By | Category: Carte in lucru

La Editura Cartea Românească, în colecţia “Proză”, va apărea volumul “Plan de rezervă” de Eugen Uricaru. „Plan de rezervă” este cel de-al treilea roman din ciclul epic, care a debutat cu „Supunerea”, Editura Cartea Românească, 2006 şi a continuat cu volumul „Cât ar cântări un înger”, 2009, reconstituind un nou fragment dintr-o frescă a vieţii în comunism.

„Pe fundalul ultimului deceniu al unei dictaturi ajunse la apogeu se conturează − alături de dramele unor oameni prea mărunţi ca să poată lupta singuri cu aberaţia unui Sistem represiv − un magnific plan conspiraţionist, „Fata Morgana”, ale cărui detalii sunt stabilite cu o precizie diabolică în chiar miezul Sistemului, care se obstinează să se salveze, atent la evitarea imploziei. Întâmplător sau nu, acest complot politic se întreţese cu povestea de dragoste a unei Doamne Bovary de tip nou, rătăcite într-un banal-fabulos Bucureşti al anilor ’80.

Forţa epică dovedită de Eugen Uricaru în toată proza sa nu stă doar în ştiinţa construcţiei narative, a explorării timpului-epocă şi a analizei raporturilor tensionale, toate cu miez, între individ şi istorie, victimă şi călău, omul fără suflet şi sufletul însuşi, ci şi în identificarea mecanismelor psihologiei oamenilor şi comunităţilor pe care aceştia le constituie oricînd în istorie şi oriunde în societăţile totalitare, trecute şi viitoare.” (Ioan Holban)

Eugen URICARU s-a născut la 1 noiembrie 1946, la Buhuşi. Debutează editorial în 1974 cu volumul de povestiri Despre purpură. Urmează volumul de nuvele Antonia (1977) şi romanele Rug si flacară (1977), Mierea (1978), Aşteptându-i pe barbari (1981, 1999), Vladia (1982), 1784 – Vreme în schimbare (1984), Stăpânirea de sine (1986), Glorie (1987), Pentimento (2000), Navigare (2001). În anul 2006 publică la Editura Cartea Românească romanul Supunerea, urmat în 2009 de Cât ar cântări un înger.

Număr de vizualizări :1355


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro