“O cină romantică” de Ecaterina Oproiu

oct. 27th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

La editura Dacia XXI, în colecţia „Teatru”, a apărut volumul “O cină romantică” de Ecaterina Oproiu.


„Deşi eram jurnalistă licenţiatǎ în Drept, după ce am primit ştampila «duşman al poporului» pentru că am criticat o stralucită actriţă naţională (pe numele mic, Lica), am reluat cǎrţile din şcoala primară, am buchisit aritmetica şi geometria şi m-am strecurat printre puştii care fǎceau pregătire de Arhitecturǎ. Am intrat.

Tocmai când am început sǎ sui – capra printre oiţe – pe cǎrǎrile lui Le Corbusier, cineva m-a tras de mânecǎ şi m-a scos din rând. De fapt, nu era cineva, ci ceva. O piesă! O scrisesem la sfârşit de sesiune. Se numea „Nu sunt Turnul Eiffel”.

Piesa asta, aş putea sǎ spun, a fost misterul vieţii mele, pentru cǎ, nici acum, nu pot sǎ-mi explic de ce, dintr-un foc, a fost tradusǎ în 14 limbi şi a fost jucatǎ in 16 ţǎri; de ce Germania de Vest a fǎcut dupǎ ea un lung metraj, iar Germania de Est a fǎcut – în replicǎ – alt film, altǎ versiune; de ce Andrei Şerban – în persoanǎ – a dus-o la New York şi a pus-o-n scenǎ la teatrul lui preferat; de ce Societatea Autorilor Dramatici din Franţa  m-a chemat sǎ fac parte din rândurile ei.

Sincer vorbind, ceva noroc am avut şi cu „Interviu” (regizat de Cătălina Buzoianu). Deşi Cabinetul 2 a cerut imperios «să fie scoasǎ din toate teatrele», Academia Română i-a acordat premiul I.L. Caragiale.

Norocul nu mi-a întors spatele nici la „Cerul înstelat deasupra noastră” care a primit Marele Premiu al Galei Dramaturgiei Româneşti.
….Partea de ghinion este cǎ, recitind  cele de mai sus, îmi spun : Doamne, uitǎ-te la regǎţenii ǎştia cât sunt de lǎudǎroşi!”, a scris autoarea.

Număr de vizualizări :1208


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro