“Enigmaticul Ev Mediu: O privire antropologica”, cu istoricul Monica Neaţu

oct. 2nd, 2011 | By | Category: Eveniment

Marţi, 4 octombrie 2011, ora 18:30, Fundaţia Calea Victoriei (Str. Caimatei 20, etaj 3, Bucureşti) îi invită pe cei interesaţi la un curs fascinant despre “Enigmaticul Ev Mediu: O privire antropologică”, susţinut de istoricul Monica Neaţu.

Evul Mediu a fost o perioadă definitorie în destinul civilizaţiei europene, atunci au luat naştere trăsăturile fundamentale ale lumii contemporane. Mult timp privit drept evul întunecat dominat de războaie, ciumă şi decădere, în comparaţie cu strălucitoarea lume a antichităţii greco-romane, el a cunoscut, în ultima jumătate de veac, nu doar atenţia medieviştilor ci şi a publicului larg, dornic să înţeleagă moştenirea pe care misteriosul ev de mijloc a lăsat-o nu doar la nivelul structurilor urbane, politice sau culturale ci şi în „gesturile mărunte”, trecute de multe ori cu vederea, acele gesturi ce ne ritmează viaţa şi ne apropie în mod aproape imperceptibil de femeile şi bărbaţii din evul mediu.
Dincolo de războaie şi temeri milenariste, întâlnim o lume ce caută dragostea şi mântuirea, fie spirituală sau terestră, blamează slăbiciunile trupului dar ne oferă cele mai frumoase creaţii vizuale, muzicale sau literare dedicate iubirii şi sexualităţii. Este un univers ce îşi situează cotidianul între delicat şi brutal, între iubirea curtenească şi dansurile macabre, între spaime colective şi naşterea individualităţii. O lume care a „inventat” purgatoriul, minunatele banchete, jocuri la castel şi romanul cavaleresc, care credea în miraculos, în propria raţiune a gesturilor, în diavol şi paradis .

Număr de vizualizări :1115


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro