“Arta şi percepţia vizuală. O psihologie a văzului creator” de Rudolf Arnheim

oct. 27th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Polirom va apărea volumul “Arta şi percepţia vizuală. O psihologie a văzului creator” de Rudolf Arnheim, în traducerea lui Florin Ionescu.

Volumul a inaugurat aplicarea sistematică a principiilor gestaltiste la studiul operelor de artă, continuînd şi dezvoltînd aplicaţiile sporadice ale lui Kohler, Koffka sau Ehrenfels şi lărgind considerabil sfera problemelor investigate din această perspectivă. Sînt discutate aspecte care nu au mai beneficiat de o abordare estetică şi psihologică integratoare, precum condiţiile în care un întreg perceptiv poate fi recunoscut ca imagine a ceva, caracterul psihologic al fenomenelor de suprapunere, de racursiu, de deformare sau problemele ce ţin de semnificaţia mişcării aparente, în cazul dansului şi al cinematografului. Fără a configura neapărat o nouă estetică, volumul aduce baza factologică necesară acelei estetici ce tinde să confere acţiunilor ei rigoarea, caracterul univoc şi fundamentarea experimentală proprii tezelor formulate în ştiinţele exacte.

RUDOLF ARNHEIM (1904-2007) a fost profesor emerit de psihologia artei la Universitatea Harvard. Dintre volumele publicate: Film as Art (1957), Visual Thinking (1959), Power of the Center: A Study of Composition in the Visual Arts (1982). Tradusă în numeroase limbi, Art and Visual Perception: A Psychology of the Creative Eye (1954; ed. a II-a, 1974) este una dintre cele mai citite şi mai influente cărţi de artă din secolul XX.

Număr de vizualizări :1804


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro