Lucrări de referinţă semnate de George Balanchine şi Jiří Kylián, în „Seara de balet” la ONB

sept. 18th, 2011 | By | Category: Eveniment

Sâmbătă, 24 septembrie 2011, de la ora 19.00, la Opera Naţională din Bucureşti (ONB), se va desfăşura „Seara de balet”, în finalul celei de-a XX-a ediţii a Festivalului Internaţional „George Enescu”, care a adus pe scena ONB şi cinci spectacole extraordinare de operă prezentate în cadrul festivalului. Spectacolul cuprinde trei lucrări create de doi dintre cei mai mari coregrafi ai lumii: George Balanchine („Vals fantezie” şi „Serenadă”) şi Jiří Kylián („Falling Angels”). O îmbinare de balet neoclasic şi contemporan, reprezentaţia aduce în faţa iubitorilor dansului cele mai noi premiere de balet ale teatrului.

Serenadă” – primul balet montat de Balanchine după stabilirea sa în Statele Unite, creaţie pe care a perfecţionat-o de-a lungul întregii sale cariere, este una dintre lucrările de referinţă în istoria baletului. “Serenadă” reprezintă o coregrafie născută din orele de studii de balet şi din repetiţii, o lucrare concepută aşadar din realitatea pregătirii zilnice a unei companii. Eleganţa mişcărilor şi frumuseţea liniilor ansamblului, imaginate de coregraf pe muzica lui Ceaikovski, au impresionat publicul din întreaga lume. „Vals fantezie”, creat de marele coregraf pe muzica lui Mihail Ivanovici Glinka, este o lucrare construită în jurul temei bărbatului solitar, a cărui lume se învârte în jurul femeilor care îl înconjoară. Creaţia lui Balanchine este astăzi parte a repertoriului tuturor companiilor importante din lume, de la New York până la Monte Carlo sau Paris.

Omagiu adus femeilor balerine, “Falling Angels” este o lucrare creată pentru opt interprete, descriind lupta lor permanentă pentru a atinge perfecţiunea. Creaţia lui Jiří Kylián este construită în jurul a două teme: disciplina şi libertatea – două aspecte opuse, caracteristice oricărei lucrări de artă. “Falling Angels” este un spectacol despre artişti şi arta lor, cu tot ceea ce implică ea, de la anxietate, vulnerabilitate, complexul inferiorităţii şi până la umor, o coregrafie a cărei montare a adus compania de balet a Operei Naţionale Bucureşti în rândul celor mai importante din lume.

Reprezentaţia se va desfăşura în interpretarea câtorva dintre cei mai valoroşi balerini ai ONB: „Vals fantezie” – Bianca Fota, Ovidiu Matei Iancu, Mihaela Soare, Mădălina Stoica, Maki Shirase, Megumi Koshi; „Serenadă” – Bianca Fota, Gigel Ungureanu, Mihaela Soare, Kokoro Umemoto, Valentin Stoica; „Falling angels! – Adina Tudor, Andra Ionete, Cristina Dijmaru, Corina Tudosanu, Bianca Stoicheciu, Bianca Ungureanu, Alexandra Gavrilescu, Megumi Koshi.

Număr de vizualizări :1271


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro