Formaţia „Bezmârâ” prezintă „Epoca lui Cantemir”, la Institutul Cultural Român

sept. 22nd, 2011 | By | Category: Eveniment

Joi, 29 septembrie 2011, ora 19.30, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38, Bucureşti), seria de întâlniri muzicale „Când Bizanţul eram noi“ se reia cu recitalul “Epoca lui Cantemir”, susţinut de formaţia de muzică veche „Bezmârâ” (Turcia). Amfitrionul întâlnirilor din această serie este Constantin Răileanu, dirijorul formaţiei „Anton Pann“. Muzica va fi însoţită de comentarii şi explicaţii care vor situa lucrările în contextul epocii.

Spre a reda valorile muzicale create în spaţiul mixt al fostului Constantinopol, ansamblul „Bezmârâ” din Turcia a demarat un amplu proiect de refacere a instrumentelor utilizate între secolele XVI-XIX în societatea otomană. Folosind instrumente precum cheng-ul (harpă de mână) şi chekhroud-ul (lăută bass), formaţia a înregistrat şapte albume, cuprinzând în special lucrări ale compozitorilor Ali Ufki şi Dimitrie Cantemir. Ansamblul Bezmârâ va prezenta în recitalul de la ICR o selecţie din lucrările acestor doi compozitori.

Discuţia va aborda teme precum confluenţele muzicii otomane cu cea bizantină, elementele româneşti în muzica otomană, rolul lui Dimitrie Cantemir în istoriografia muzicală oriental şi Cartea ştiinţei muzicii (Kitab-i-musiki). Membrii formaţiei Bezmârâ sunt Fikret Karakaya (cheng, voce), Kemal Caba (kemençe), Kâmil Bilgin (daire, nakkare), İhsan Özer (santur ), Adem Tosunoğlu (lăută, tambur), Nurullah Kanık (caval turcesc), Akgün Çöl (shehrud), Bekir Baloğlu (lăută), Serap Çağlayan (kanun) şi Ersin Çelik (voce).

„Însă aceasta [muzica] în şcolile mahomedane nu se predă niciodată; că se învaţă în mod deosebit în case, în particular; se predă de oameni instruiţi în arta muzicii aproape tuturor fiilor de dregători (mulţi însă şi din oamenii de rând)…, adică toţii învăţaţii din care eu nu am găsit nici unul, care să nu fi ştiut a cânta, sau măcar să priceapă muzica în mod firesc iarăşi, ca o plăcere.“ (Dimitrie Cantemir, „Cartea sistemei sau stării religiei mahomedane”)

Accesul publicului este liber, în limita locurilor disponibile.

Număr de vizualizări :1373


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro