spot_img

Fără susţinerea Guvernului României, UE prelungeşte termenul de protecţie a drepturilor de autor

Uniunea Europeană a votat prelungirea termenului de protecţie a drepturilor de autor ale artiştilor şi producătorilor de la 50 la 70 de ani. Toată industria muzicală şi nu numai a salutat această decizie. Guvernul României a hotărât, însă, păstrarea distanţei şi neacordarea sprijinului în luarea acestei decizii, motivând, prin Ministerul Culturii: „unele dintre prevederile adiacente ale acestei decizii nu au întâlnit necesitățile industriei muzicale locale”.

Directiva micşorează, de asemenea, diferena dintre perioada de protecţie a drepturilor de autor în Europa şi cea din alte ţări şi regiuni, în care aceasta variază de la 70 la 95 de ani.

Placido Domingo, preşedintele International Federation of the Phonographic Industry (IFPI) , a declarat: “Decizia de a prelungi termenul de protecţie pentru înregistrări în Europa este o veste extraordinară pentru artişti. Aceștia vor dobândi, la începutul carierei, venituri sporite care vor putea fi utilizate pentru a investi în talent. Artiştii de renume pot beneficia de pe urma muncii lor, de-a lungul întregii vieţi. Acest lucru este cu atât mai important azi, când serviciile digitale licenţiate fac ca muzica să fie disponibilă online. Prelungirea termenului de protecţie reflectă şi rolul important pe care artiştii îl joacă în succesul pieselor, micşorând diferenţa dintre protecţia oferită pieselor înregistrate şi cea oferită compoziţiilor muzicale”.

Frances Moore, Director Executiv IFPI, a adăugat: “Dreptatea a triumfat. Prin această decizie, Uniunea Europeană oferă artiştilor şi producătorilor din Europa tratamentul pe care îl merită. Prelungirea termenului de protecţie la 70 de ani micşorează diferenţa dintre Europa şi partenerii săi internaţionali şi îmbunătăţeşte condiţiile necesare investiţiei în noile talente. Peste 38.000 de artişti şi interpreţi au semnat o petiţie pentru prelungirea acestui termen, susţinuţi de deţinătorii de drepturi din întreaga industrie muzicală europeană. Vocea lor s-a făcut auzită şi dorim să mulțumim pe această cale Comisiei Europene, care a avut viziunea necesară pentru a pune în discuţie această directivă, Parlamentului European pentru susținerea ei şi Statelor Membre, prezidate de Polonia, pentru că au făcut ca prelungirea termenului să devină o realitate. ”

Ioana Feșnic, președinte al Asociației Industriei Muzicale din România (AIMR) și Director General Universal Music România și Bulgaria, a declarat: “Sunt foarte fericită că aceasta decizie a fost adoptată, după ce, ani de zile, am argumentat în sensul modificării poziției României privind prelungirea termenului de protecție a drepturilor de autor ale artiștilor și producătorilor. Ne-am dorit ca votul negativ al României să fie schimbat, astfel încât să ne aliniem și noi direcției asumate de Uniunea Europeană. Faptul că, în sfârșit, această decizie a fost adoptată confirmă că demersul nostru în favoarea prelungirii termenului de protecție a fost unul perfect justificat. Sperăm ca un număr cât mai mare de artiști șți producători să beneficieze de pe urma acestei decizii”.

Articole recomandate

1 COMENTARIU

  1. schimba (sau completeaza) titlul, ca e gresit. sau nu ati citit pana la capat comunicatul postat.
    nu „se prelungeste termenul de protectie al dreptului de autor”, care ramane la fel: 70 de ani (ba chiar se da recomandarea sa se scurteze in statele care-l protejau pana la 95 de ani), se prelungeste perioada de protectie a drepturilor pentru artistii interpreti (adica actori, cantareti, etc) si pentru producatori, (adica aia care finanteaza inregistrarea/publicarea/turnarea filmului).
    cu simpatie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508