Fără susţinerea Guvernului României, UE prelungeşte termenul de protecţie a drepturilor de autor

sept. 14th, 2011 | By | Category: Eveniment

Uniunea Europeană a votat prelungirea termenului de protecţie a drepturilor de autor ale artiştilor şi producătorilor de la 50 la 70 de ani. Toată industria muzicală şi nu numai a salutat această decizie. Guvernul României a hotărât, însă, păstrarea distanţei şi neacordarea sprijinului în luarea acestei decizii, motivând, prin Ministerul Culturii: „unele dintre prevederile adiacente ale acestei decizii nu au întâlnit necesitățile industriei muzicale locale”.

Directiva micşorează, de asemenea, diferena dintre perioada de protecţie a drepturilor de autor în Europa şi cea din alte ţări şi regiuni, în care aceasta variază de la 70 la 95 de ani.

Placido Domingo, preşedintele International Federation of the Phonographic Industry (IFPI) , a declarat: “Decizia de a prelungi termenul de protecţie pentru înregistrări în Europa este o veste extraordinară pentru artişti. Aceștia vor dobândi, la începutul carierei, venituri sporite care vor putea fi utilizate pentru a investi în talent. Artiştii de renume pot beneficia de pe urma muncii lor, de-a lungul întregii vieţi. Acest lucru este cu atât mai important azi, când serviciile digitale licenţiate fac ca muzica să fie disponibilă online. Prelungirea termenului de protecţie reflectă şi rolul important pe care artiştii îl joacă în succesul pieselor, micşorând diferenţa dintre protecţia oferită pieselor înregistrate şi cea oferită compoziţiilor muzicale”.

Frances Moore, Director Executiv IFPI, a adăugat: “Dreptatea a triumfat. Prin această decizie, Uniunea Europeană oferă artiştilor şi producătorilor din Europa tratamentul pe care îl merită. Prelungirea termenului de protecţie la 70 de ani micşorează diferenţa dintre Europa şi partenerii săi internaţionali şi îmbunătăţeşte condiţiile necesare investiţiei în noile talente. Peste 38.000 de artişti şi interpreţi au semnat o petiţie pentru prelungirea acestui termen, susţinuţi de deţinătorii de drepturi din întreaga industrie muzicală europeană. Vocea lor s-a făcut auzită şi dorim să mulțumim pe această cale Comisiei Europene, care a avut viziunea necesară pentru a pune în discuţie această directivă, Parlamentului European pentru susținerea ei şi Statelor Membre, prezidate de Polonia, pentru că au făcut ca prelungirea termenului să devină o realitate. ”

Ioana Feșnic, președinte al Asociației Industriei Muzicale din România (AIMR) și Director General Universal Music România și Bulgaria, a declarat: “Sunt foarte fericită că aceasta decizie a fost adoptată, după ce, ani de zile, am argumentat în sensul modificării poziției României privind prelungirea termenului de protecție a drepturilor de autor ale artiștilor și producătorilor. Ne-am dorit ca votul negativ al României să fie schimbat, astfel încât să ne aliniem și noi direcției asumate de Uniunea Europeană. Faptul că, în sfârșit, această decizie a fost adoptată confirmă că demersul nostru în favoarea prelungirii termenului de protecție a fost unul perfect justificat. Sperăm ca un număr cât mai mare de artiști șți producători să beneficieze de pe urma acestei decizii”.

Număr de vizualizări :1768


One Comment to “Fără susţinerea Guvernului României, UE prelungeşte termenul de protecţie a drepturilor de autor”

  1. incinoveritas spune:

    schimba (sau completeaza) titlul, ca e gresit. sau nu ati citit pana la capat comunicatul postat.
    nu „se prelungeste termenul de protectie al dreptului de autor”, care ramane la fel: 70 de ani (ba chiar se da recomandarea sa se scurteze in statele care-l protejau pana la 95 de ani), se prelungeste perioada de protectie a drepturilor pentru artistii interpreti (adica actori, cantareti, etc) si pentru producatori, (adica aia care finanteaza inregistrarea/publicarea/turnarea filmului).
    cu simpatie.

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro