„Tradiţie şi spiritualitate românească în Timoc“

sept. 9th, 2011 | By | Category: Eveniment

Sâmbătă, 10 şi vineri, 30 septembrie 2011, grupul de etnojazz „Misteria Carpatica” va susţine concerte la Bolievaţ şi Cucevo. Evenimentul face parte din seria de manifestări pe care Institutul Cultural Român, prin Direcţia Români din Afara Ţării, în parteneriat cu Asociaţia pentru cultură a Românilor din Nord-Estul Serbiei Ariadnae Filum o organizează în regiuneaTimoc, pentru comunitatea de români de acolo.

„Misteria Carpatica” este o formaţie timoceană de world-fusion, înfiinţată în anul 2009 şi coordonată de Cristian Wagner-Rutsanu, care îmbină muzica tradiţională românească cu ritmuri de jazz, rock, funk sau alte genuri muzicale moderne.

În cadrul aceleiaşi serii, pe 16 şi 17 septembrie 2011, la Negotin şi Cladovo vor avea loc două concerte susţinute deAngelica Stoican şi grupul Izverna din Orşova (jud. Mehedinţi), iar pe 23 şi 24 septembrie 2011, grupul Rapsozii Oltului acompaniat de Orchestra Populară a Radiodifuziunii Române, dirijată de Adrian Grigoraş, va concerta la Bor şi Petrovaţ.
În cadrul aceluiaşi program derulat de ICR în această regiune, în perioada aprilie – septembrie 2011, ca urmare a atelierelor de sculptură şi pictură religioasă pe lemn organizate de ICR în parteneriat cu Protopopiatul Ortodox Român al Daciei Ripensis, a fost realizat iconostasul Bisericii „Sfinţii Mucenici Montanus Preotul şi soţia sa Maxima din Singidunum“, din satul Isacova, comuna Ciupria, regiunea Valea Moravei.

În 2010, în urma unui proiect similar organizat de ICR în parteneriat cu Protopopiatul Ortodox Român al Daciei Ripensis, a fost realizat iconostasul Bisericii „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril şi Sfânta Parascheva“ din Mălainiţa, iar în 2008, cu sprijinul ICR, pictura bisericii româneşti de la Mălainiţa a fost realizată de pictorul Mihai Dumitru, profesor la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti.

Accesul publicului la concerte este liber.

Număr de vizualizări :1382


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro