„La capătul morţii” de Alexandru Jurcan

sept. 18th, 2011 | By | Category: Postcard

Scriitorul Alexandru Petria a trimis pe adresa redacţiei AgentiadeCarte.ro un text despre carte lui Alexandru Jurcan – „La capătul morţii”, apărută anul acesta la Editura „Casa Cărţii de Ştiinţă” din Cluj-Napoca . Redăm mai jos textul integral scris de Alexandru Petria.

„La capătul morţii” de Alexandru Jurcan (Editura „Casa Cărţii de Ştiinţă”, Cluj-Napoca, 2011) este ilustrativ pentru ceea ce se cheamă o apariţie editorială onorabilă. Bilingv, poemele fiind traduse chiar de autor în franceză, nu are nici un poem extraordinar, nici unul ratat. Scriitorul e egal cu el însuşi de la A la Z. Cuvintele ai spune că patinează şi lasă semne abia vizibile pe hârtie. Am impresia că autorul se autocenzurează dramatic, cu efect contraproductiv.

Obsesia morţii, apropierea de moarte constituie tema unică a cărţii- „o lumânare pentru părinţii morţi/să se clatine şi mai mult/imaginile fragile ale trecutului.(Alt urlet)”, „să-ţi foloseşti propria moarte/în atingerea altor morţi-/să nu-ţi fie ruşine de bunica-moarte/la braţ cu ea prin urzicile copilăriei (Brusturi de aramă); „iubeşte-ţi toate hainele- nu ştii în care vei/muri/urăşte toate ceasurile- nu ştii care-ţi măsoară/paşii spre hotarul de unde nu vin scrisori(Ceas de lemn)”; „Moartea s-a înecat în ocean/rechinul cel fidel o poartă spre mal/ca un drapel învins flutură mantia morţii/ca o vestire înspumată în nechezat de cal(La capătul morţii)”.

În mediile literare, numele lui Jurcan este mai legat de proză. Şi nu e de mirare.

Alexandru Petria

Date despre Alexandru Jurcan  http://www.uniuneascriitorilor-filialacluj.ro/detalii_membrii_582_JURCAN-Alexandru.html

Număr de vizualizări :1716


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro