„George Enescu. Viaţa şi muzica” de Noel Malcom

sept. 1st, 2011 | By | Category: Eveniment

Marţi, 6 septembrie 2011, ora 18.00, la librăria Humanitas Kretzulescu din Bucureşti, va avea loc lansarea cărţii „George Enescu. Viaţa şi muzica” de Noel Malcom, apărută la Editura Humanitas, în seria „Contrapunct”. Vor vorbi Laura Manolache, Dan Dediu, Gabriel Croitoru, Vlad Zografi. Violonistul Vlad Stănculeasa va susţine un minirecital (la o vioară Sanctus Serafin din 1739, care i-a aparţinut lui George Enescu; este vioara pe care marele artist român a dăruit-o strălucitului său elev Sir Yehudi Menuhin).

”Dacă cititorul îşi poate închipui un om cu o minte enciclopedică, o minte care nu uită niciodată nimic din ce a auzit, a citit ori a văzut în decursul vieţii, un om în stare să-şi amintească instantaneu şi să interpreteze în modul cel mai incandescent cu putinţă orice lucrare de la Bach şi Wagner până la Bartók. Dacă cititorul ar putea să-şi închipuie mintea aceea îngemănată cu inima cea mai generoasă şi mai lipsită de egoism din câte pot exista într-un om cu o înfăţişare nobilă şi frumoasă, cu un chip romantic însufleţit mereu de un geniu creator, fie că vorbea, preda, dirija, cânta la vioară ori la pian şi mai cu seamă atunci când compunea, imaginea tot n-ar fi completă. Un om plin de umor (şi un caricaturist foarte amuzant), precum şi un filozof cu o gândire profundă, familiarizat cu limbile şi literaturile din Europa şi Anglia. Un om pătruns de cele mai nobile forme ale cavalerismului şi iubirii pentru pământul natal. Acesta ar fi profesorul pe care l-am avut de la vârsta de 11 ani, necurmat timp de doi ani, apoi din nou, timp de cinci ani, iar după aceea, cu intermitenţe, de-a lungul anilor în care ne-a mai fost dat să fim amândoi în viaţă. Nici o carte nu poate surprinde cu fidelitate un om de o asemenea măreţie şi nobleţe. (Sir Yehudi MENUHIN)

Număr de vizualizări :1685


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro