„Duelul viorilor – Stradivarius sau Guarnieri?”, într-un turneu naţional

sept. 16th, 2011 | By | Category: Eveniment, Proiecte

În perioada 26 septembrie-6 octombrie 2011, în şase oraşe din România, va avea loc Turneul „Duelul viorilor – Stradivarius sau Guarnieri?”. Turneul naţional va aduce în sălile de concerte doi mari violonişti români, Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, însoţiţi de două dintre cele mai frumoase şi performante viori ale lumii. Provocarea a fost lansată celor doi de pianistul Horia Mihail, care le va fi alături pe scenă în permanenţă. AgentiadeCarte este partener media al evenimentului.

Care a fost cel mai mare lutier al lumii? O rivalitate veche de trei secole, o întrebare pe care şi-au pus-o generaţii si generaţii de iubitori ai muzicii, nu îşi va găsi nici acum, probabil, răspunsul, dar va deveni pretextul unor recitaluri extraordinare cu piese de mare popularitate din repertoriul  pentru vioară. Pentru început interpreţii vor prezenta publicului cele două opere de artă – viorile Stradivarius şi Guarneri. Astfel Gabriel Croitoru cu vioara Guarneri del Gesu “Catedrala” a lui George Enescu pusă la dispoziţie de Muzeul « George Enescu » va interpreta lucrări de virtuozitate de H. Provost, Sarasate şi Kreisler, apoi Liviu PrunaruI va cânta la vioara Stradivarius “Pachoud” – un instrument special, de mare valoare, adevărată operă de artă a lui Stradivarius – piese celebre de Ceaikovski,  Brahms – Kreisler, Jules Massenet şi Bazzini. În cea de-a doua parte a serii, cei trei artişti, Liviu Prunaru, Gabriel Croitoru şi Horia Mihail, vor fi prezenţi pe scenă concomitent, spectatorii putând să savureze îmbinarea spectaculoasă a sunetelor celor două viori acompaniate de pian în Grand Duo pentru două viori, op. 57 de Ch. de Beriot, Duo în re major de Spohr şi Cinci piese pentru 2 viori şi pian de Şostakovici.

Programul turneului:

–         26 septembrie, Tg. Mureş, Palatul Culturii

–         28 septembrie, Braşov , Cercul Militar

–         30 septembrie, Bucureşti, Sala Radio

–         3 octombrie, Casa de cultură a studenţilor, Cluj Napoca (în cadrul festivalului “Toamna Muzicală Clujeană”)

–         4 octombrie, Timişoara, Sala Capitol

–         6 octombrie, Craiova, Sala Filarmonicii

Producători : Radio România Cultural şi Asociaţia culturală Accendo. Eveniment co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional – AFCN.

Număr de vizualizări :2048


2 Comments to “„Duelul viorilor – Stradivarius sau Guarnieri?”, într-un turneu naţional”

  1. sibiu spune:

    ideal erea daca turneul se oprea si pe la Sibiu

  2. Radu Constantinescu spune:

    Frumos turneul insa pare ciudata alegerea oraselor. Ma mir ca nu au ales Dorohoiul, Vasluiul sau Tarnaveni de munte. Un mare concert, merita sa aiba in traseu marile orase: Iasi, Constanta, Sibiu. Cal putin Sibiul si Iasul sunt adevarate capiale culturale ale acestei tari. In fine…o sa ne bucuram de el strabatand jumatate de tara si dormind la concert!

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro