„Contribuţii la istoria culturii româneşti” de Ioan-Aurel Pop

sept. 8th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Dacia XXI, în colecţia „Historica XXI”, a apărut volumul „Contribuţii la istoria culturii româneşti” de Ioan-Aurel Pop.

“Scrisul istoric românesc braşovean poartă pecetea întregii Transilvanii româneşti, româno-săseşti sau plurietnice şi multiconfesionale, dar este legat şi de Ţările Române extracarpatice. El nu este orientat exclusiv spre Ţara Românească şi Moldova, ci aparţine, mai întâi, în chip firesc, istoriografiei ardelene în limba română. Are însă puternice legături cu modele istoriografice săseşti din Cetate, cu viaţa culturală elevată desfăşurată de saşi. Departe de a nu avea nici o legătură cu Şcoala Ardeleană – cum s-a susţinut cândva – istoriografia din Şchei se înscrie între antecedentele modeste, dar necesare şi explicabile, între acumulările preluate şi valorificate de  învăţaţii cărturari ai Şcolii Ardelene.” (Ioan-Aurel Pop)

Număr de vizualizări :1756


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro