“Cucamonga” de Iulian Tănase

sept. 19th, 2011 | By | Category: Carte in lucru

În luna octombrie, la Editura Herg Benet va apărea volumul de proză şi texte poetice “Cucamonga” de Iulian Tănase. Cucamonga este o carte de avangardă, experimentală, care cuprinde texte din zonele poeziei, prozei şi filozofiei.

Volumul este structurat pe cinci capitole:

1) „Best Sailor”. Este un poem în proză, polemic şi critic la adresa societăţii de consum şi a pieţei de carte dominate de bestselleruri. Armătura fiecăruia dintre cele şapte capitole ale acestui poem este alcătuită din scurte descrieri ale cărţilor prezente în topurile de vânzări din Statele Unite ale Americii, topuri publicate în revista «The New York Times Book Review” (nr. 11 din 24 martie 2008). Unul dintre personajele cele mai sonore care apar în acest text este Barack Obama.

« Best Sailor » este probabil singurul poem din lume cu bibliografie (lista cuprinde în jur de 100 de cărţi).

2) « 19 poveşti despre orice ». Este un capitol care cuprinde 19 poeme scrise în registre diferite, fiecare fiind despre ceva anume: Despre visele unora plătite de alţii; Despre importanţa ficuşilor în viaţa călătorilor; Despre pasărea care îşi ia zborul din om; Despre pescuitul alternativ; Despre cum se pleacă în luna de miere; Despre cum ajunge privirea să vadă; Despre orbirea vorbirii; Despre pompierul care îşi incendia ţigările; Despre rolul menghinei în deprinderea tehnicii zborului; Despre legile rescrise ale ospitalităţii termodinamice; Despre călătoria pământului în jurul omului; Despre morţi numai de bine; Despre teorema pescăruşului cu cap de lup; Despre fatalitatea de a urmări ştirile la televizor; Despre anatomia valurilor; Despre garderoba incandescentă a lui Dumnezeu; Despre conţinutul de metal al picioarelor; Despre lumina care ne calcă pe urme; Despre categoriile aristotelice ale liniei orizontului. Ultimele cinci poeme-poveşti au la bază câte o ipoteză ştiinţifică şi sunt scrise într-o manieră inovatoare.

4) « Iubita mea vitregă » şi 5) « Unul dintre domnişoara W şi doamna Kuttare » sunt două poeme în proză, cu personaje şi întâmplări stranii. (Aceste poeme sunt reluări din cărţi mai vechi, apărute în urmă cu 8-9 ani.)

5) « Demonadologia » este o lucrare de filozofie, o scurtă introducere în metafizica răului, alcătuită din 90 de paragrafe, care parodiază Monadologia, celebrul tratat de metafizică al lui G. W. Leibniz. Monadei leibniziene i-a fost aici substituită demonada, în locul lui Dumnezeu apare Demonezeu, iar cea mai bună dintre lumile posibile a fost înlocuită de cea mai rea dintre lumile posibile. Deşi tratează despre principiile care stau la baza răului din lume, „Demonadologia” se încheie într-o notă optimistă, cu happy-end.

Iulian Tănase s-a născut pe 3 septembrie 1973 în Moineşti (Bacău). A absolvit Academia de Studii Economice Bucureşti (1999) şi Facultatea de Filosofie, Universitatea Bucureşti (2010). A fost timp de 13 ani redactor la Academia Caţavencu (1997-2010). Este realizator programe la Radio Guerrilla (din 2004) şi redactor la revista Kamikaze (din 2010).

Dintre volumele publicate: Îngerotica (1999); Poeme pentru orice eventualitate (2000); Iubitafizica (2002); Sora exactă (2003); Ochiul Exploziv (2006); Trusa instalatorului de umbre (2006, împreună cu Dan Stanciu); Abisa (2007); Adora (2009).
În străinătate a publicat volumele: Balkanische Alphabete (împreună cu Constantin Acosmei şi Vasile Leac), Wunderhorn, Heidelberg, 2009; şi Aimétaphysique (la science des amours imaginaires), Éditions Le Coudrier, 2010 (Belgia).

A coordonat volumul colectiv Pentru Gellu Naum / For Gellu Naum (Editura Vinea/ICARE, 2002). Împreună cu Dan Stanciu şi Sebastian Reichman coordonează publicaţia Athanor. Caietele Fundaţiei Gellu Naum.

În 2009 a primit, în Germania, Premiul Hubert Burda pentru tineri poeţi din Europa de Est. În 2011, un fragment din romanul său Oase migratoare (în curs de apariţie) a obţinut, în Austria, Premiul 1 la concursul literar „1+1+1=1 Trinitate“, organizat de Kulturzentrum bei den Minoriten din Graz.

În 2008 a fost visiting writer la International Writers Workshop, în Hong Kong. A participat cu lucrări la London International Festival of Surrealism, ediţiile 2007 şi 2008. Este prezent cu texte în reviste şi antologii din Germania, Austria, Anglia, Statele Unite, Hong Kong, Slovenia, Cehia.

Număr de vizualizări :2065


One Comment to ““Cucamonga” de Iulian Tănase”

  1. Alexandru Pavel spune:

    Interesanta aparitie, numai ca anuntul contine o eroare hermeneutica. Nu este nici pe departe singurul poem cu bibliografie din lume. Ba sunt cateva chiar de mare anvergura, unul chiar in Romania. Ce-ar fi sa ghiciti care?
    Bine… poate ca e o metafora surrealista. Sau poate nu e?

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro