“Creionul tâmplarului” de Manuel Rivas, opera cea mai tradusă din istoria literaturii galiţiene

sept. 9th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Curtea Veche Publishing, în colecţia “Byblos”, va apărea în cursul lunii octombrie 2011, volumul “Creionul tâmplarului” de Manuel Rivas. Romanul a fost ecranizat în anul 2003 sub regia lui Antón Reixa. “Creionul tâmplarului” a fost publicată până în momentul de faţă în nouă ţări.

Romanul lui Manuel Rivas, “Creionul tâmplarului”, este o tristă şi impresionantă frescă a unei tumultuoase perioade din istoria Galiciei – momentele ce au urmat preluării puterii de către Franco. Protagonişti sunt Daniel Da Barca, un doctor cu puternice convingeri de stânga, şi iubita lui, Marisa Mallo. După instaurarea dictaturii lui Franco, Da Barca este acuzat pentru opţiunile sale politice şi ajunge la închisoare. Aici doctorul, pe lângă calităţile sale medicale, dovedeşte şi un extraordinar fler organizatoric, impunându-se drept lider al deţinuţilor şi dezvoltând o adevărată comunitate între zidurile închisorii. Lumea puşcăriaşilor, bolnavi, neputincioşi, frustraţi, pare însă de cele mai multe ori superioară din punct de vedere moral celei din afară – un univers crud, violent, marcat de excese şi abuzuri. În tot acest timp Marisa Mallo încearcă din răsputeri să îşi salveze iubitul, iar la un moment dat, disperată din pricina faptului că eforturile nu îi sunt încununate de succes, e pe punctul de a se sinucide.
Romanul împleteşte subtil istoriile mărunte ale personajelor (dragostea neconsumată, pasiunea protagoniştilor pentru pictură) cu istoria mare, folosind nenumărate descrieri poetice şi o naraţiune complexă, structurată pe mai multe niveluri. Rezultatul este un mozaic nostalgic, nespus de trist, din care răzbat atât strigătele disperate ale protagoniştilor nevoiţi să vieţuiască departe unul de altul, cât şi cele ale unui întreg popor ale cărui libertăţi ajung să fie grav îngrădite.

Manuel Rivas (născut în A Coruña, Galicia în 1957) este scriitor, poet şi jurnalist galiţian. Este considerat un revoluţionar în literatura contemporană galiciană. A fost un membru fondator al Greenpeace Spania şi a jucat un rol important în cursul deversării de petrol Prestige în apropierea coastei Galiţiei. Unele dintre lucrările sale a fost transformate în film, cum ar fi A lingua das bolboretas şi O Lápis do Carpinteiro.
Cartea lui Rivas Que mine quieres, Amor? (1996), o serie de 16 nuvele, a fost adaptată de regizorul Jose Luis Cuerda pentru filmul său, La lengua de las mariposas .

Număr de vizualizări :1658


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro