„Schimb de oraşe”: grupul “focAR”, în rezidenţă artistică la Lyon

aug. 24th, 2011 | By | Category: Proiecte

În perioada 16 august – 16 septembrie 2011, grupul “focAR” (format din artiştii Alina Tudor şi Răzvan Neagoe) se va afla în rezidenţă, într-un container naval plasat în arondismentul 7 al oraşului Lyon. Containerul va fi folosit atât ca atelier de lucru cât şi ca spaţiul expoziţional ulterior. Vernisajul expoziţiei este un eveniment paralel al Bienalei de Artă Contemporană de la Lyon, în cadrul secţiunii “Resonances”, şi va avea loc pe 16 septembrie 2011, ora 19:00. Rezidenţa artistică “City Switch” (Schimb de oraşe) este un program de schimb internaţional între Franţa şi România. Ediţia 2011 este organizată de Galeria Roger Tator din Franţa şi Modernism.ro din România. Lucrările realizate pe perioada rezidenţei vor fi expuse în perioada 17 septembrie – 16 octombrie 2011.

Tema propusă de “focAR” porneşte de la conceptul „Lyon-oraş turistic, Lyon-oraş civic”, o reflectare în interior a spaţiului exterior, aşa cum există el pentru cei care locuiesc sau vizitează oraşul.

„Amestec plăcut şi civilizat de foarte nou şi foarte vechi. Două noţiuni care, paradoxal, supravieţuiesc juxtapuse la fel de bine şi care se ajută reciproc. Se pun în valoare. Linii drepte, linii frânte şi curbe abundente sau reţinute. Repetiţie şi alternanţă. Şi secvenţialitate. Cubul şi paralelipipedul devin module. Ferestre-cub, deschideri paralalelipipedice…toate organizate perfect. În fiecare cub stă un om, la fiecare fereastră este o floare. Om lângă om, floare lângă floare…cutie lângă cutie, cutie în cutie, fereastră, uşă şi 1,618033. Construcţie imaginară despre un loc şi oameni.” (Alina Tudor)

Artiştii iau în considerare două tipuri de realităţi, oraşul vizitatorilor şi oraşul locuitorilor săi ce coexistă fără a se anula unul pe cealălalt, oraşe pe care le recompun la scară artistică în cadrul rezidenţei.

„Pornind de la ideea că orice loc se defineşte prin mulţimea care îl animă, ne aflăm în faţa unei mixturi de rase şi naţionalităţi pe care turismul o ajută să fie cât mai diversă. Astfel omul devine asaltat de oameni, din exterior, care vin şi pleacă. Agitaţie, ordine şi dezordine.” (Răzvan Neagoe)

Galeria Roger Tator din Lyon, Franţa desfăşoară un program de schimb internaţional de artişti numit City Switch şi colaborează cu operatori culturali din Europa de Est pentru implementarea acestuia. Proiectul se adresează atât artiştilor est-europeni cât şi celor francezi, prin invitarea acestora să lucreze în spaţii urbane din Franţa şi respectiv ţara de provenienţă. Anul 2010-2011 a însemnat schimb de artişti Franţa-România. Etapa de la Lyon este organizată de Modernism.ro şi are ca artişti invitaţi grupul român focAR.

Modernism.ro susţine, promovează şi expune în online artişti români contemporani, creativi români, evenimente culturale de anvergură, proiecte internaţionale din toate domeniile artei contemporane. Modernism produce, dezvoltă şi susţine proiecte „offline”: proiecte expoziţionale („Detaliile încep păşind”), proiecte de mobilitate a artiştilor prin parteneriate cu galerii, instituţii şi evenimente de profil din Europa (Platforma 11, Institute Culturale Româneşti în străinătate, Bienala de la Moscova) şi dezvoltă în parteneriat rezidenţe artistice („City Switch 2011”).

Grupul artistic focAR format din Alina Tudor și Răzvan Neagoe are o bogată experienţă expoziţională în domeniile performance, fotografie, video art, instalaţii, intervenţie în spaţiu public, artă publică şi câştigători ai premiului Uniunii Artiștilor Plastici din România în 2007.

Număr de vizualizări :1554


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro