spot_img

„Schimb de oraşe”: grupul “focAR”, în rezidenţă artistică la Lyon

În perioada 16 august – 16 septembrie 2011, grupul “focAR” (format din artiştii Alina Tudor şi Răzvan Neagoe) se va afla în rezidenţă, într-un container naval plasat în arondismentul 7 al oraşului Lyon. Containerul va fi folosit atât ca atelier de lucru cât şi ca spaţiul expoziţional ulterior. Vernisajul expoziţiei este un eveniment paralel al Bienalei de Artă Contemporană de la Lyon, în cadrul secţiunii “Resonances”, şi va avea loc pe 16 septembrie 2011, ora 19:00. Rezidenţa artistică “City Switch” (Schimb de oraşe) este un program de schimb internaţional între Franţa şi România. Ediţia 2011 este organizată de Galeria Roger Tator din Franţa şi Modernism.ro din România. Lucrările realizate pe perioada rezidenţei vor fi expuse în perioada 17 septembrie – 16 octombrie 2011.

Tema propusă de “focAR” porneşte de la conceptul „Lyon-oraş turistic, Lyon-oraş civic”, o reflectare în interior a spaţiului exterior, aşa cum există el pentru cei care locuiesc sau vizitează oraşul.

„Amestec plăcut şi civilizat de foarte nou şi foarte vechi. Două noţiuni care, paradoxal, supravieţuiesc juxtapuse la fel de bine şi care se ajută reciproc. Se pun în valoare. Linii drepte, linii frânte şi curbe abundente sau reţinute. Repetiţie şi alternanţă. Şi secvenţialitate. Cubul şi paralelipipedul devin module. Ferestre-cub, deschideri paralalelipipedice…toate organizate perfect. În fiecare cub stă un om, la fiecare fereastră este o floare. Om lângă om, floare lângă floare…cutie lângă cutie, cutie în cutie, fereastră, uşă şi 1,618033. Construcţie imaginară despre un loc şi oameni.” (Alina Tudor)

Artiştii iau în considerare două tipuri de realităţi, oraşul vizitatorilor şi oraşul locuitorilor săi ce coexistă fără a se anula unul pe cealălalt, oraşe pe care le recompun la scară artistică în cadrul rezidenţei.

„Pornind de la ideea că orice loc se defineşte prin mulţimea care îl animă, ne aflăm în faţa unei mixturi de rase şi naţionalităţi pe care turismul o ajută să fie cât mai diversă. Astfel omul devine asaltat de oameni, din exterior, care vin şi pleacă. Agitaţie, ordine şi dezordine.” (Răzvan Neagoe)

Galeria Roger Tator din Lyon, Franţa desfăşoară un program de schimb internaţional de artişti numit City Switch şi colaborează cu operatori culturali din Europa de Est pentru implementarea acestuia. Proiectul se adresează atât artiştilor est-europeni cât şi celor francezi, prin invitarea acestora să lucreze în spaţii urbane din Franţa şi respectiv ţara de provenienţă. Anul 2010-2011 a însemnat schimb de artişti Franţa-România. Etapa de la Lyon este organizată de Modernism.ro şi are ca artişti invitaţi grupul român focAR.

Modernism.ro susţine, promovează şi expune în online artişti români contemporani, creativi români, evenimente culturale de anvergură, proiecte internaţionale din toate domeniile artei contemporane. Modernism produce, dezvoltă şi susţine proiecte „offline”: proiecte expoziţionale („Detaliile încep păşind”), proiecte de mobilitate a artiştilor prin parteneriate cu galerii, instituţii şi evenimente de profil din Europa (Platforma 11, Institute Culturale Româneşti în străinătate, Bienala de la Moscova) şi dezvoltă în parteneriat rezidenţe artistice („City Switch 2011”).

Grupul artistic focAR format din Alina Tudor și Răzvan Neagoe are o bogată experienţă expoziţională în domeniile performance, fotografie, video art, instalaţii, intervenţie în spaţiu public, artă publică şi câştigători ai premiului Uniunii Artiștilor Plastici din România în 2007.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508