“O viaţă discretă” de Kenzaburo Oe, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1994

aug. 5th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Rao a apărut volumul “O viaţă discretă” de Kenzaburo Oe, în traducerea Ancăi Focşeneanu. Autorul este considerat un nou vârf al ficţiunii japoneze postbelice, un reformator al romanului japonez contemporan. Kenzaburo Oe a primit Premiul Nobel pentru Literatură în 1994, Premiul Tanizaki (Japonia) pentru romanul “Strigătul înăbuşit”, Premiul Akutakawa (Japonia) pentru culegerea de proză scurtă “The Catch (Captura)”.

“O viață discretă” este un roman introspectiv, încărcat de elemente autobiografice, în care ni se istorisește viața unui scriitor și a familiei sale, și redescoperirea locului lor în structura lumii. Alcătuit sub forma unui jurnal, romanul ne prezintă perspectiva lui Ma-Chan, fiica unui scriitor celebru, al cărui nume este ținut ascuns, referirile la el limitându-se la inițiala K. Scriitorul trebuie să meargă în California, pentru a colabora cu o universitate, iar fiica rămâne să aibă grijă de fratele ei, la fel de faimos ca și tatăl, un personaj suferind de retard și totuși dovedind genialitate, compunând muzică clasică. Fratele, care manifestă crize severe, violente, episoade de trezire a conștienței sexuale, este catalizatorul întregii cărți, elementul în jurul căruia se desfășoară cursul evenimentelor, ce tind către un final imprevizibil.

Kenzaburo Oe s-a născut în 1935 într-un sat de munte de pe insula japoneză Shikoku. Este unul dintre cei mai importanți scriitori japonezi contemporani, fiind distins cu Premiul Nobel pentru Literatură în 1994. Comitetul Nobel și-a motivat astfel decizia: “Forța lui poetică dă naștere unei lumi a imaginației în care viața și mitul sunt condensate pentru a crea o perspectivă deconcertantă asupra condiției umane astăzi.”

Număr de vizualizări :1421


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro