“George Lӧwendal, un aristocrat în luminile rampei”, coordonat de Ariadna Avram

aug. 17th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Institutul Cultural Român în parteneriat cu Fundaţia Lӧwendal au apărut albumele în engleză și română George Lӧwendal, an Aristocrat in the Limelight/ George Lӧwendal, un aristocrat în luminile rampei”. Ediţia în limba engleză: Ramona Mitrică (Profusion International Creative Consultancy) și Mihai Râşnoveanu – traducători, Mike Phillips, editor. Consultanţi editoriali: Adina Bardaş și Alexandru Suter. Volumele beneficiază de o prefață semnată de eseistul și criticul de teatru George Banu.


Cu o activitate scenografică de aproape trei decenii, George baron Lӧwendal a lăsat o remarcabilă operă în domeniu. Aceste albume reprezintă prima lucrare consacrată scenografului şi, într-un sens mai larg, creatorului de teatru George baron Lӧwendal.

Analiza operei sale este structurată pe două criterii: geografic şi cronologic (avându-se în vedere biografia artistului, periodizarea creaţiei teatrale şi aprecierea ei de către reputaţi regizori şi scenografi.)

Secţiunea centrală – Scenografii (1922-1949) – evidenţiază etapele creaţiei lui Lӧwendal, precizând oraşele şi teatrele unde a lucrat în perioadele respective, cu o scurtă introducere menită să evoce contextul cultural al fiecăreia. Ilustraţiile sunt însoţite de extrase de presă. Un amplu capitol reliefează şi contribuţia artistului la fondarea primului teatru cult de păpuşi şi marionete din România (Cernăuţi, 1928).

Corpusul de fragmente din presa vremii, aparatul critic, teatrografia şi bibliografia albumului sunt rezultatul unor cercetări laborioase întreprinse de echipa Fundaţiei Lӧwendal şi de istoricii de teatru Ion Cazaban, Claudia Dimiu, Daria Dimiu, ca şi de Vera Molea, cercetător la Biblioteca Metropolitană Bucureşti.

Albumul a fost lansat la expoziţia „Baron George Lӧwendal – Rediscovery of a great European stage designer from the beginning of the 20th century”, organizată de Fundaţia Lӧwendal la Institutul Cultural Român de la Praga cu prilejul Quadrienalei de Scenografie şi Arhitectură Teatrala din capitala Republicii Cehe, 16-26 iunie 2011.

Număr de vizualizări :1354


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro