“Experimentul Târgşor- Începutul represiunii comuniste” de Victor Roşca

aug. 12th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Curtea Veche, în colecţia “Memorii şi corespondenţă”, a apărut volumul “Experimentul TârgşorÎnceputul represiunii comuniste” de Victor Roşca.


“Am scris această carte ca pe un omagiu adus generaţiei de adolescenţi, elevi de liceu, care au avut curajul să se opună dictaturii comuniste şi să refuze colaborarea cu diavolul, atunci când cea mai mare parte a populaţiei se supunea cuminte, cedând în faţa forţei brutale.
Am surprins aici aventurile lor carcerale, în momente de viaţă şi de moarte. Unele fragmente sunt amuzante, altele nu sunt în stare să vă facă să visaţi. Fără să simţiţi, sunteţi purtat prin multiple hăuri ale urii umane, unde riscul de a vă cutremura este real.” (Victor Roşca)

Victor Roşca s-a născut la 17 decembrie 1926, în satul Râuşor, judeţul Braşov. A fost deţinut politic între anii 1948–1951; 1959–1963. A fost arestat pe 28 iunie 1948, în timpul examenului de bacalaureat. Condamnat la doi ani de închisoare corecţio­nală. A executat pedeapsa în Penitenciarul Târgşor. Pe 28 iunie 1950 i s-a prelungit detenţia şi a fost eliberat în 1951 din Penitenciarul Ploieşti. După eliberare, i s-a impus domiciliu obligatoriu în satul natal (1951–1952). În 1958, a fost exmatriculat din anul V de facultate, pentru că fusese deţinut politic.
În 1959, a fost arestat pentru manifestări legate de Revo­lu­ţia din Ungaria şi condamnat la patru ani de închisoare corecţio­nală. A executat pedeapsa în lagărele de muncă din Balta Brăilei şi a fost eliberat în 1963 de la Formaţiunea Ostrov, în urma unui decret de graţiere. După eliberare, au continuat şicanele din partea autori­tăţilor. În 1988, a reuşit să plece împreună cu soţia în vi­zită la una dintre fete, în Canada, şi s-a decis să ceară azil politic. Victor Roşca este întemeietorul şi redactorul-şef al revistei literare Candela de Montréal, pe care o editează la Montréal, Canada, din anul 1997.

Număr de vizualizări :1686


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro