“Casa doctorului Dee” de Peter Ackroyd

aug. 8th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Leda (Grupul Editorial Corint), în colecția “Leda contemporan”, a apărut volumul “Casa doctorului  Dee” de Peter Ackroyd, în traducerea lui Dan-Horațiu Popescu.

Când moștenește de la tatăl său o casă veche din cartierul londonez Clerkenwell, Matthew Palmer simte că devine parte din trecutul ei. Hotărât să-i dezlege misterul, el descoperă cu uimire, dar și cu groază, că vechiul proprietar fusese practicant al magiei negre.

Continuându-și cercetările, Matthew „se întâlnește” cu faimosul alchimist și astrolog din secolul al XVI-lea John Dee. Cufundându-se în consemnările despre experimentele alchimice ale acestuia, Matthew începe să observe cum în jurul său reînvie forțele misterioase ale trecutului.

“Cu siguranță că nici un romancier englez de la Dickens încoace nu a surprins atât de profund spiritul Londrei precum Peter Ackroyd. El pare să perceapă și să redea până și cele mai fine nuanțe ale acestui oraș vast, rece, enigmatic, prin excelență imposibil de pătruns.” – Robert CarverScotsman.

Romancierul, biograful și poetul PETER ACKROYD (n. 1949, la Londra) a studiat la universitățile Cambridge și Yale. A lucrat apoi la revista The Spectator, ca redactor literar (1973–1977), ulterior ca redactor coordonator (1978–1982) și critic de film. În prezent, deține o rubrică de recenzie de carte în cotidianul The Times și o altă rubrică permanentă la radio. Din 1984, este membru al Societății Regale de Literatură.

Este autorul unei opere vaste, ce cuprinde romane – The Great Fire of London (1982), Hawksmoor (1985, distins cu Guardian Fiction Prize și Whitbread Novel Award), Chatterton (1987, finalist la Booker Prize), First Light (1989), English Music (1992), The House of Doctor Dee (1993), Dan Leno and the Limehouse Golem (1994), Milton in America (1996), The Plato Papers (1999), The Clerkenwell Tales (2003), The Lambs of London (2004), The Fall of Troy (2006), The Casebook of Victor Frankenstein (2008) –, biografii dedicate lui Oscar Wilde (volum distins cu Somerset Maugham Award), T.S. Eliot (volum distins cu Whitbread Biography Award si Heinemann Award), Charles Dickens, William Blake, Thomas More (volum distins cu James Tait Black Memorial Prize), volume de poezie, piese de teatru, lucrări de istorie culturală, eseuri și cărți pentru copii.

A publicat, de asemenea, o celebră istorie a metropolei care i-a influențat profund scrierile – London: The Biography (2000) –, câștigătoare a South Bank Show Annual Award for Literature. În anul 2003, a fost înnobilat de regina Elisabeta a II-a cu titlul de Comandor al Imperiului Britanic.

Număr de vizualizări :1270


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro