Proiectul „Trasee urbane în Bucureşti 2011”, lansat la Cărtureşti Verona

iul. 10th, 2011 | By | Category: Proiecte

Marţi, 12 iulie 2011, de la ora 19.00, la ceainăria Librăriei Cărtureşti Verona (Bucureşti), va avea loc lansarea proiectului „Trasee urbane în Bucureşti 2011”. Evenimentul este organizat de Global Mindscape în parteneriat cu Uniunea Arhitecţilor din România. “Trasee urbane în Bucureşti” este un proiect conceput plecând de la nevoia tot mai acută de a creşte gradul de informare şi de conştientizare al publicului cu privire la protejarea şi valorificarea patrimoniului arhitectural din Bucureşti.

Iniţiatorii proiectului îşi propun documentarea diverselor straturi arhitecturale ale Bucureştiului prin ilustrarea acestora într-o formă accesibilă, cea a hărţilor. Proiectul implică şi o componentă practică – includerea clădirilor selectate în circuite/trasee turistice, devenind astfel un instrument util pentru turismul cultural. Proiectul a fost iniţiat în anul 2008, prin realizarea primului traseu Marcel Iancu – începuturile arhitecturii moderne în Bucureştii (în cadrul Asociaţiei E-cart.ro).

Autorii itinerariilor sunt Doina Anghel, istoric de artă, şi Octavian Carabela, arhitect.

În octombrie 2011 Global Mindscape va lansa următoarele două trasee urbane: « Ion Mincu » şi « Arhitectura neoromânească ».

Traseul Ion Mincu cuprinde clădirile proiectate sau restaurate de Ion Mincu în Bucureşti (în acest fel este semnalat şi anul centenarului Ion Mincu, 2012), printre care se numără: Casa Lahovary, Casa Petraşcu, Bufetul de la Şosea (Bufetul Doina), Şcoala Centrală de fete, Casa Vernescu, Casa Monteoru, precum şi cavourile realizate în cimitirul Bellu

Arhitectura neoromânească – o selecţie a unora dintre cele mai reprezentative exemple de arhitectură neoromânească, din Bucureşti, realizate de arhitecţi precum: Ion N.Socolescu, Cristofi Cerchez, Grigore Cerchez, Spiridon Cegăneanu, Statie Ciortan, Nicolae Ghica-Budeşti, Petre Antonescu, Paul Smărăndescu etc. Selecţia prezentată în hartă va curpinde cu predilecţie exemple de locuinţe sau  clădiri de dimensiuni mai mici (în partea de documentare fiind menţionate şi lucrările publice).

Număr de vizualizări :4868


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro