Ion Hangiu – „O viaţă închinată şcolii şi presei româneşti”

iul. 5th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

La Editura „Dacia XXI”, în colecţia „Memorii Jurnale Amintiri”, a apărut cartea lui Ion Hangiu – „O viaţă închinată şcolii şi presei româneşti”.

„Aducem în discuţie publică astăzi o carte mult aşteptată de toată lumea. Suntem aici între specialişti, suntem aici între aceia care, cu modestie, cu abnegaţia unui scop scump ştiinţei, dar greu de evaluat pentru ceilalţi, se ocupă îndeosebi de realizarea instrumentelor de lucru esenţiale, de lucrări de referinţă. Propunem, prin urmare, discuţiei, foarte importanta lucrare realizată de profesorul Ion Hangiu, Dicţionar al presei literare româneşti. Ni se pare firesc că în această sală de prezidiu academică se supune acum analizei ştiinţifice o carte ce prin profilul ei se înscrie în descendenţa unei mari iniţiative a Academiei: fiecare dintre ramurile cercetării Bibliografiei româneşti, cum este şi aceea a publicaţiilor literare, e menită să ducă mai departe nobilul deziderat formulat chiar de la începuturi în această instituţie de personalităţi de marcă ale culturii noastre, în frunte cu Ioan Bianu. În felul acesta, reînnodăm una dintre tradiţiile pe care le iubim, pe care le socotim indinspensabile activităţii ştiinţifice.

Vedeţi dumneavoastră, în general, există o uşoară desconsiderare faţă de munca aceasta de tip documentar; este o eroare imensă, pentru că o cultură ca a noastră nu se poate socoti nici măcar la începuturile modernizării ei dacă n-are bine repertoriată întreaga lucrare a intelectualilor români. Iată de ce, chiar din plecare, salutăm cartea lui Ion Hangiu, apreciindu-i atât rîvna, cât şi truda realizării unei astfel de întreprinderi întru totul spinoase.” (Acad. Zoe Dumitrescu – Buşulenga)

Număr de vizualizări :1603


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro