Florin B. Tomescu expune în Piața Presei Libere instalația „Monumentul beton”

iul. 28th, 2011 | By | Category: Eveniment

Vineri, 29 iulie 2011,  ora 19:00, Piaţa Presei Libere din București va găzdui, în cadrul „Proiect 1990”, instalația artistului Florin B. Tomescu, intitulată „Monumentul beton”. Este cea de-a opta lucrare expusă în cadrul „Proiect 1990” de la demararea acestuia din ianuarie 2010, conform declarației Ioanei Ciocan, asist. dr. în cadrul Universităţii Naţionale de Artă din Bucureşti, inițiatoarea proiectului.

„O imagine simbolică pentru perioada comunistă este blocul de beton, loc de întâlnire a spiritului gregar şi al tuturor spaimelor trezite de revelaţia fiecăruia dintre locuitorii blocului că nu e egal cu celălalt. Amintirea blocului de beton e legată de generaţia decreţeilor, a celor născuţi din refuzul avorturilor, dar şi a celor care şi-au trăit copilăria cu cheia la gât. O cheie ce a deschis „cutia pandorei” şi a multiplicat evadarea din „visul comunist”. Serialitatea betonului este serialitatea spiritului egalitarist propus de şabloanele vizuale ale comunismului în România: Casa Scânteii, statuia lui Lenin, Casa Poporului. În faţa marelui monument de beton, clasa muncitoare era sedusă să experimenteze revoluţia până la ultimele ei consecinţe: lumpen-proletariatul şi înfometarea sub toate formele fizice şi spirituale. Betonul este şablonul comunist care schimbă semantica locuirii cu cea a înlocuirii. Pseudo-arhitectura acestei epoci pariază cu grandilocvenţă pe uniformizare şi pe golirea spaţiului de orice conţinut de confort şi estetică. Spaţiul devine un magazin de stivuit cât mai mulţi muncitori, cât mai multe suflete. Din el se va naşte eroul socialist care va shimba destine şi istorii!

Florin Tomescu abordează tema betonului ca un răspuns în oglindă la serialitatea consumeristă şi la multiplicarea kitsch-ului din „societatea cunoaşterii”. Propunerea sa (ne) pune pe gânduri: viaţa şi arta bat orice concept de organizare serială a lumii.”, a spus Dan Mircea Cipariu.

„Proiect 1990”  marchează o serie de evenimente, care au ca scop amplasarea unor lucrări de artă contemporană temporare pe soclul din Piaţa Presei, rămas liber încă din 1990.

Număr de vizualizări :1494


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro