Expoziţie de fotografie şi pictură „Alianţa Civilizaţiilor în viziunea unor artişti minoritari”, la Muzeul Municipiului Bucureşti

iul. 13th, 2011 | By | Category: Eveniment

Vineri, 15 iulie 2011, ora 11:30, la Muzeul Municipiului București (Palatul Suțu) va avea loc vernisajul expoziției de fotografie – semnată de Maria Dobrescu (Albania), și de pictură – semnată de Angella Tomaselli (Italia). De la ora 13:00, va avea loc simpozionul literar “Mari prietenii literare”. Vernisajul este prefațat de o paradă de costume a organizațiilor minorităților etnice, urmate de scurte alocuțiuni, lansarea albumului foto, „Omul. Casa. Biserica” (autor Maria Dobrescu) și un microrecital de dansuri tradiționale grecești, susținut de ansamblul artistic al Uniunii Elene din România. Evenimentul este organizat de AJSMER „Europa 21”cu sprijinul Guvernului României – Departamentul pentru Relații Interetnice.

“Este o simfonie a pluralismelor pe care și expoziția a încercat s-o surprindă în tablourile aflate într-un dialog multicultural. Al creștinismului cu islamismul. Al Balcanilor cu restul Europei, al acestor răspântii dintre Vest și Est care își susțin polifonia valorilor materiale și spirituale într-o lume din ce în ce mai globalizantă.” (Maria Dobrescu).

“Deplin stăpână pe mijloacele sale artistice, Angela Tomaselli creează un discurs plastic ale cărui calități majore sunt coerența, diversitatea și o mare mobilitate în receptarea lumii vii”. (Luiza Barcan, critic de artă, despre opera artistei Angela Tomaselli)

În cadrul manifestării vor fi reflectate relațiile la nivel artistic dintre două mari personalități ale lumii literare, în speță, dintre un scriitor etnic și un majoritar sau între doi mari scriitori etnici. Este impropriu să-i catalogăm după etnie pe marii creatori, dar e frumoasă alăturarea, iar  timpul a demonstrat că aceste prietenii au fost prolifice pentru opera protagoniștilor.

Lucrările, prezentate de profesori, jurnaliști și scriitori ai majorității și minorităților etnice, vor face obiectul publicării unui viitor volum.

Printre subiectele abordate se vor afla: Cezar Ivănescu și Marin Preda; Ernesto Sabato și Borges, Panait Istrati și Nikos Kazantzakis – Zig-zagul  unei prietenii; Marin Mincu și Umberto Eco; Sasul Hans Bergel în dialog cu prietenul său evreu, Manfred Winkler; De la Mihai Eminescu și Vuk Karadzici, până la Geo Bogza, Nichita Stănescu și Desanka Maximovici s.a.

Parteneri: Primăria Municipiului București, Muzeul Municipiului București, Asociația Italienilor din România, Uniunea Elenă din România.

Număr de vizualizări :1769


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro