Donostia – San Sebastian (Spania) şi Wroclaw (Polonia), capitalele europene ale culturii în 2016

iul. 11th, 2011 | By | Category: Postcard

Donostia – San Sebastian (Spania) şi Wroclaw (Polonia) vor împărţi, în 2016, titlul de capitală europeană culturală. Acest lucru a fost decis în urmă cu puţin timp de către Comitetul de selecţie al viitoarelor oraşe capitale europene ale culturii din care face parte şi Constantin Chiriac, directorul Teatrului Naţional „Radu Stanca“ Sibiu.


Donostia – San Sebastian este un oraş din nordul Spaniei şi capitala provinciei Gipuzkoa din Ţara Bascilor. Cu o populaţie de 190.000 de locuitori, Donostia – San Sebastian este unul dintre cele mai cosmopolite oraşe europene. Oraşul se distinge prin diversitatea locuitorilor, fiind gazda a peste 12 muzee şi 7 teatre. Aplicaţia oraşului pentru programul cultural a avut ca nucleu ideea de waves of energy / valuri de energie prin care să evidenţieze co-existenţa în cultură, pace şi educaţie pentru buna dezvoltare a comunităţii. Din selecţia finală a oraşelor spaniole au mai făcut parte Burgos, Cordoba, Las Palmas de Gran Canaria, Segovia şi Zaragoza.

Wroclaw este cel de-al doilea oraş polonez desemnat Capitală Europeană a Culturii, după ce Cracovia a purtat acest titlu în 2000. Cu o populaţie de 636.350 de locuitori, Wroclaw este situat în partea de sud – vest a ţării şi se distinge ca oraşul cu cea mai mare creştere economică din Polonia. Pe lângă asta, oraşul va fi gazda câtorva dintre cele mai importante meciuri disputate în cadrul Euro 2012 UEFA. Cu o istorie impresionantă de peste 1000 de ani, Wroclaw are o infrastructură culturală bună cu 13 teatre, 6 muzee, o filarmonică şi o operă. Aplicaţia oraşului pentru acest program cultural a fost construită în jurul sloganului spaces for beauty / zone pentru frumuseţe. Din selecţia finală a oraşelor poloneze au mai făcut parte oraşele Gdańsk, Katowice, Lublin şi Varşovia.

„Sper ca ambele oraşe să folosească această oportunitate unică pentru a aduce beneficii culturale, economice şi sociale pe termen lung regiunii reprezentate. Am vazut nişte aplicaţii foarte bune, dar e important de menţionat că încă mai sunt multe de făcut pentru realizarea proiectelor, iar asta presupune susţinere din partea autorităţilor locale. Am fost impresionat să descopăr, de asemenea, o mişcare a artiştilor polonezi prin care au reuşit să îşi convingă guvernul la un angajament pe termen lung prin care acordă culturii cel puţin 1% din bugetul de stat. Cred că acesta ar fi un exemplu bun şi pentru noi.“, a declarat Constantin Chiriac.

Uniunea Europeană acordă titlul de capitale culturale din 1985 oraşelor din ţările membre, pentru „a promova o mai bună cunoaştere reciprocă între cetăţenii europeni“. La rândul lor, oraşele alese profită de desemnare pentru a dezvolta proiecte strategice de dezvoltare culturală, coeziune socială şi conştientizare în spiritul european, pe baza contribuţiei financiare a UE.

Număr de vizualizări :1671


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro