La Editura Herald, în colecţia “Terapia”, a apărut volumul “Anatomia unei boli aşa cum a fost percepută de un pacient” de Norman Cousins, în traducerea Gabrielei Căltuţ. “Anatomia unei boli” a pus bazele revoluţiei din rândul pacienţilor care lucrează cu medicii lor şi îşi folosesc umorul pentru a stimula capacitatea de vindecare a propriului corp.
În cartea “Anatomia unei boli aşa cum a fost percepută de pacient. Consideraţii asupra vindecării şi regenerării” (1979), prefaţată de Rene Dubos, autorul aduce în discuţie chestiunea relaţiei din pacient şi medic, subliniind importanţa participării active a bolnavului la alegerea tratamentului şi mai ales responsabilizarea acestuia în procesul de reabilitare. Forţa de a râde şi voinţa de a trăi sunt condiţii indispensabile unei vieţi sănătoase şi unei longevităţi biologic legitime. Fără colaborarea deplină dintre minte şi trup, care „să se integreze pe baza voinţei într-un proces creativ de schimbare adaptativă” nici sănătatea, nici longevitatea nu sunt posibile. Noţiuni precum placebo, asumarea durerii, creaţia şi experienţa medicala sunt integrate holist într-un discurs argumentativ care se sprijină pe o cantitate impresionantă de cazuri clinice.
Când Norman Cousins a fost diagnosticat cu o boală paralizantă şi ireversibilă, acesta a pus bazele unei colaborări neobişnuite cu medicul său şi împreună au putut să depăşească orice aşteptări. Geniul doctorului a fost acela de a-şi ajuta pacientul să-şi folosească propriile puteri: râs, curaj şi tenacitate. Talentul pacientului a fost acela de a mobiliza propriile resurse naturale ale corpului, dovedind cât de eficientă poate fi mintea ca instrument al vindecării.
“Anatomia unei boli” este un best-seller revoluţionar despre lupta cu o boală mortală prin umor şi participarea pacientului. Această remarcabilă poveste a triumfului spiritului uman produce la fel de multă inspiraţie acum ca şi atunci.
Americanul Norman Cousins (1915-1990) a fost unul dintre pionierii cercetării asupra biochimiei emoţiilor omeneşti, el punând în strânsă relaţie longevitatea fiinţei, de voinţa acesteia întru sănătate. Jurnalist, militant pentru pace, profesor la Facultatea de Medicină a Universităţii din California, Cousins a cunoscut pe propria-i piele ce înseamnă un diagnostic fals: la vârsta de 11 ani i s-a spus că suferă de tuberculoză şi a fost internat într-un sanatoriu. După o tinereţe de atlet, la senectute ajunge să sufere de artroză reactivă, de care se tratează singur cu supradoze de vitamina C, adoptând un program de viaţă întemeiat pe atitudine pozitivă, dragoste, râs, credinţă şi speranţă.
Norman Cousins a fost vreme îndelungată editor al Saturday Review şi autorul multor cărţi despre sănătate şi vindecare, dintre care amintim: Anatomy of an illness (1979);Human options (1981); The healing heart(1983); Albert Schweitzer’s mission : healing and peace (1985); Head first : the biology of hope and the healing power of the hum ……