„Sinaia Masterclass” iulie 2011

iul. 18th, 2011 | By | Category: Postcard

Prima ediţie a Şcolii de vară şi concerte la Sinaia se desfăşoară în perioada 17-29 iulie 2011. Proiectul lansat la Sinaia a fost realizat de trei muzicieni şi profesori români din Franţa, o veritabilă tabără internaţională de perfecţionare şi aprofundare a măiestriei interpretative, dublată de concerte şi recitaluri oferite pro bono publicului – „Sinaia Masterclass” iulie 2011. Despre acest proiect scriitorul Horia Barna a trimis un text pe adresa AgentiadeCarte.ro pe care îl redăm mai jos.

Prima ediţie a Şcolii de vară „Sinaia Masterclass”, cu participare internaţională, organizată de Academia Europeană de Muzică (AEM), cu sprijinul Fundaţiei „Prietenii Muzicii – Serafim Antropov”, se desfăşoară între 17 şi 29 iulie 2011, la Sinaia. Sub îndrumarea a trei profesori francezi originari din România – violoniştii Constantin Şerban (directorul proiectului) şi Fernand Iaciu, împreună cu violoncelista Ruxandra Şerban – 24 de tineri muzicieni talentaţi din Franţa, Irlanda şi România, violonişti sau violoncelişti, dornici să îşi perfecţioneze cunoştinţele tehnice şi muzicale, participă la acest „curs de măiestrie”.

Soţii Ruxandra şi Constantin Şerban, absolvenţi ai Conservatorului „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, au plecat în Franţa acum 30 de ani şi au devenit prim-violoncelistă a Orchestrei din Ţara Loirei, respectiv concert-maestru al aceleaşi orchestre şi profesor de vioară la Conservatorul din Nantes. În colaborare cu Fernand Iaciu, concert-maestru al orchestrei din Lille şi profesor de vioară la Conservatorul din acelaşi oraş francez, ei au lansat şi coordonat cu ani în urmă într-un castel de pe Valea Loirei o primă şcoală de vară pentru tineri instrumentişti talentaţi. Din 2011, cu sprijinul Primăriei din Sinaia, acest Masterclass internaţional este inaugurat în România şi cursurile sunt dublate de concerte şi recitaluri gratuite susţinute de profesori, elevi şi diverşi invitaţi speciali.

Seria de manifestări publice începe marţi, 19 iulie, la ora 17:30, în Parcul „D. Ghica” din Sinaia, unde Michael și Mairead Hickey oferă un concert de muzica tradiţională irlandeza. La rândul lor, cei trei profesori coordonatori şi invitaţii lor, pianiştii Verona Maier (România) şi Paul Hermsen (Belgia), susţin un concert de muzică de cameră vineri, 22 iulie, ora 20:30, în sala Cazinoului, cu piese de Chausson, Ravel, Şostakovici, Franck, Mendelssohn.

În ultimele trei zile ale acestei veritabile tabere muzicale internaţionale, tinerii participanţi îşi vor dovedi măiestria prin audiţii publice: pe 27 iulie la Centrul Cultural „Carmen Silva”, pe 28 iulie la Casa Memorială „George Enescu” iar pe 29 iulie în sala Cazinoului din Sinaia, de fiecare dată de la orele 18:00. Intrarea liberă. Mai multe informaţii la www.euromusicacademy.com & info@euromusicacademy.com

Horia Barna

Număr de vizualizări :1862


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro