“Proiectul Lazarus” de Aleksandar Hemon, laureat al Premiului Internaţional Gregor von Rezzori

iul. 26th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

Aleksandar Hemon – una dintre cele mai originale voci ale literaturii americane de azi, considerat „noul Nabokov”, a fost distins cu Premiul Internaţional Gregor von Rezzori pentru cea mai bună carte de literatură străină tradusă în italiană. Totodată, i-a fost acordată o bursă de creaţie de către Fundaţia Santa Maddalena.

“Il progetto Lazarus” (în traducerea lui Maurizia Balmelli, apărut la editura Einaudi) este titlul în limba italiană al romanului semnat de Hemon şi premiat în cadrul ceremoniei celei de-a cincea ediţii a Premiului Gregor von Rezzori prezidată de Beatrice Monti della Corte von Rezzori şi jurizată de Edmund White, Bjorn Larsson şi Alberto Manguel. “Proiectul Lazarus”, romanul câştigător, a fost tradus recent în cadrul colecţiei „Biblioteca Polirom”.

„Romanul lui Aleksandar Hemon este o carte fabuloasă. Îmbină două poveşti: una despre un om din Iugoslavia care ajunge în Chicago (la începutul anilor 1900) cu un mesaj pentru şeful poliţiei şi sfârşeşte mort, fiind luat drept anarhist; iar cealaltă e despre cum un scriitor bosniac încearcă să descopere povestea celui dintâi, la un secol distanţă”, a scris Edmund White.

În “Proiectul Lazarus” (tradus din limba engleză de Dan Sociu), Hemon ne oferă o poveste ce îmbină o atmosfera apăsătoare cu relatarea detaliată a unor stări când umorale, când pline de umor. Tulburătorul roman este construit în jurul unui eveniment istoric ambiguu: în dimineaţa zilei de 2 martie 1908, Lazarus Averbuch, un tânăr evreu supravieţuior al pogromului din Chişinău, se prezintă la uşa casei lui George Shippy, şeful poliţiei din Chicago. Motivul vizitei rămâne însă necunoscut, fiindcă în numai câteva minute, din pricina trăsăturilor sale de imigrant şi a uniformei de lucru, Lazarus este luat drept anarhist şi împuşcat mortal. Ca urmare, presa locală provoacă o adevărată isterie cu conotaţii xenofobe, acuzând deopotrivă anarhiştii reali şi închipuiţi, consideraţi cu toţii adepţi ai conjuraţiei lui Lazarus, asasinul fără armă. După mai bine de un secol, scriitorul bosniac Vladimir Brik, stabilit în America, e fascinat de poveste şi, cu ajutorul unei burse, începe să lucreze la Proiectul Lazarus. În ideea de a reface traseul personajului său de la Chişinău la Chicago, Brik călătoreşte în Ucraina, Moldova şi Bosnia-Herţegovina, călătorie cu puternice accente autobiografice, în urma căreia scriitorul est-european îşi reevaluează propriul statut de imigrant într-o ţară la fel de absurdă precum e şi aceea în care s-a născut. Şi în tot acest răstimp, prietenul său din copilărie, fotograful Rora, îl învăluie într-o înşiruire postmodernă de istorii misterioase şi neverosimile.

„Structura Proiectului Lazarus este de o ingeniozitate rară. Succesiunea capitolelor înşiră povestea uciderii lui Lazarus spusă de Brik, şi călătoria lui Brik în căutarea lui Lazarus. Apoi, pe măsură ce romanul se desfăşoară, cele două poveşti se leagă într-un amestec uneori trist şi plin de confuzii, alteori amuzant şi ironic.” (The Washington Post)

„Proiectul…are o miză înaltă, fascinantă şi cu adevărat îndrăzneaţă. El reuşeşte să facă în spaţiul a patru sute de pagini ceea ce face doar ficţiunea de înaltă clasă: îi dezvăluie cititorului cele mai ascunse cotloane ale conştiinţei sale.” (Chicago Tribune)

Aleksandar Hemon s-a născut în 1964 la Sarajevo, a absolvit Universitatea din Sarajevo şi a început să publice în fosta Iugoslavie, înainte de împlinirea vîrstei de 26 de ani. În 1992, a plecat la Chicago, cu intenţia de a petrece cîteva luni acolo. Asediul oraşului Sarajevo i-a făcut însă reîntoarcerea imposibilă.

Hemon este autorul romanelor Proiectul Lazarus şi Omul de nicăieri (Polirom, 2010) – primul nominalizat în 2008 la National Book Award, al doilea la National Book Critics Circle Award – şi a două volume de povestiri, The Question of Bruno şi Love and Obstacles, care s-au bucurat de aprecierea criticii şi a publicului. În 2003 şi 2004 i s-au acordat două burse de creaţie de către fundaţiile Guggenheim şi MacArthur.
Aleksandar Hemon, câştigător al premiului MacArthur «Genius» Grant şi finalist al National Book Critics Circle Award, şi-a câştigat notorietatea prin romanele sale scrise într-o limbă engleză plină de originalitate şi într-un stil dintre cele mai atrăgătoare.

Număr de vizualizări :1588


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro