“Pridvor Vâlcean. Zilele Culturii Vâlcene” la Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului

iul. 1st, 2011 | By | Category: Postcard

În perioada 2-3 iulie 2011, între orele 11.00 – 19.00, la Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, are loc manifestarea “Pridvor Vâlcean. Zilele Culturii Vâlcene”. Zilele Culturii Vâlcene, aflate la cea de-a VI-a ediţie, sunt organizate de Consiliul Judeţean Vâlcea, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea, în colaborare cu Complexul Naţional Muzeal ASTRA.

Şi de aceasta dată, tradiţia se întrupează prin intermediul ceramicii, ţesăturilor, sculpturilor în lemn, confecţionării instrumentelor populare şi a păpuşilor, picturii icoanelor pe lemn şi sticlă, în cadrul Târgului Meşterilor Populari Vâlceni.

Duminică, 3 iulie 2911, va începe ca o zi de sărbătoare pentru toti creştinii, prin oficierea slujbei religioase la Biserica din Bezded. Slujba va fi oficiată de preotul paroh Rareş Sbera, împreună cu un sobor de preoţi şi fraţi monahi de la Sfânta Mănăstire Cozia. Sărbătoarea continuă prin jocul şi muzica oferite de ansamblurile folclorice ale elevilor din şcolile vâlcene, fiind încununată de spectacolul folcloric de pe scena de la lac, susţinut de ansamblurile diverselor aşezăminte culturale vâlcene, începând cu ora 17.00.

Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA (în aer liber) este cea mai mare instituţie etno-muzeală din sud-estul Europei şi unul dintre cele mai mari muzee în aer liber din lume. Fiind organizat sub forma unui sat reprezentativ pentru românii din toate zonele ţării, muzeul propune experienţe specifice comunităţilor tradiţionale, prin organizarea de târguri populare, festivaluri, demonstraţii şi ateliere meşteşugăreşti, prin punerea în scenă a unor tradiţii şi ritualuri, prin manifestările cu specific religios, prin hanurile tradiţionale active etc.

PROGRAM

Sâmbătă, 2 iulie 2011

11,00-19,00

Târg al Meşterilor Populari Vâlceni, prezentare cu demonstraţii, a artei: ţesutului – cusutului, ceramică, a sculpturii în lemn, a confecţionării instrumentelor populare şi a păpuşilor, a picturii icoanelor pe lemn şi sticlă şi a artei decorative folosind materiale tradiţionale şi motive populare.

Duminică, 3 iulie 2011

Biserica din Bezded

9,30-11,00

Slujbă religioasă oficiată de preotul paroh Rareş Sbera împreună cu un sobor de preoţi  şi fraţi monahi de la Sfânta Mânăstire Cozia.

Curtea Bisericii Bezded

12,30-15,00 Spectacol folcloric susţinut de ansambluri folclorice ale elevilor din şcolile vâlcene după cum urmează:

– Grupul vocal şi formaţia de dansuri a Ansamblului folcloric „Mireasma zorilor” al Bisericii  Parohiale Nemoiu, comuna Amărăşti;

Instructori artistici: prof. Elena Cuculici şi PC preot Adrian Catană;

– Formaţia de dansuri a şcolii cu clasele I-VIII Suteşti;

Instructor: prof. Mariana Catană;

– Formaţia de dansuri mixte a copiilor de la clasele I-IV ale şcolii cu clasele I-VIII Pesceana;

Instructori: înv. Maria şi Ion Truşcă;

– Grupul vocal al şcolii cu clasele I-VIII Copăceni;

Instructori: Maria şi Gh. Ruiu;

– Formaţia de dansuri mixte, grupul instrumental, soliştii instrumentişti şi formaţia de căluşari a şcolii cu clasele I-VIII |epeşti-Tetoiu;

Instructori: prof. Virgil Dumitrescu, înv. Nicoleta Petre;

– Ansamblul folcloric „Strugurel de Mădulari” al Căminului Cultural Mădulari;

Instructori: Carmen Cojocaru şi PC preot Ionuţ Sichigea;

Corepetitor: Sorin Nica;

Scena în aer liber de pe lac

17,00-19,00

Spectacol folcloric  susţinut de ansambluri artistice ale aşezămintelor de cultură după cum urmează:

– Formaţia de căluşari a Căminului Cultural Fârtăşeşti;

Instructor: Ion Grigore;

– Ansamblul folcloric „Moştenitorii” al Căminului Cultural Pietrari;

Instructor: Constantin Diaconu;

– Ansamblul folcloric „Nedeia” al Căminului Cultural Tomşani;

Instructori: înv. Mioara Coman  şi Felicia David;

– Ansamblul folcloric „Brâuleţul” al căminului Cultural Bărbăteşti;

Instructor: prof. Maria Tită;

– Formaţia de dansuri „Domniţele a  Căminului Cultural Costeşti;

Instructor: înv. Floricica Mândreci;

– Ansamblul folcloric „Cununiţa Munţilor” al Căminului Cultural Vaideeni;

Instructor: prof. Felicia Pantelimon

Număr de vizualizări :1536


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro