“George Bacovia. Studii critice” de Ion Şiugariu

iul. 27th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Dacia XXI, în seria „Scriitorii la ei acasă”, a apărut volumul “George Bacovia. Studii critice” de Ion Şiugariu.

„Alternanţa dintre alb şi negru şi modalitatea sumară de a organiza întregul poem pe această alternanţă, ca într-un desen grăbit al cărui subiect este tratat doar în câteva linii fugare de creion, constituie un procedeu dacă nu cu totul nou, în tot cazul mult diferit de întregul patrimoniu simbolist.” (Ion Şiugariu)

„Studiul este scris ca de la poet la poet şi nu strict în cadrele obiective ale unei exegeze critice văzute ca o construcţie de demonstraţii. O anume căldură învăluitoare şi participativă izvorăşte din sufletul poetului Şiugariu, pentru a învălui, în transparenţa ei, marca de personalitate a poeziei bacoviene. Interesul autorului pentru momentul Bacovia devine, pe această linie afectuoasă a apropierii, evocare a unei lumi, a unui spirit al epocii în care poate fi recunoscută incipienţa bacoviană […]. Tropismul afectiv spre valoare indică autorului studiului să marcheze clar departajarea între poeţii cu valoare de atmosferă şi cei cu adevărată valoare dăinuitoare, al căror simbol tutelar era socotit Bacovia.” (Titu Popescu)

De acelaşi autor: Trecere prin alba poartă, Bucureşti, 1938; Paradisul peregrinar, Bucureşti, 1942; Ţară de foc, Bucureşti, 1943; Carnetele unui poet căzut în război (ed. îngrijită de Laurenţiu Fulga, prefaţă de Mihai Beniuc şi In memoriam de Emil Giurgiuca), Bucureşti, 1968; Sete de cercuri, München, 1985.

Număr de vizualizări :8814


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro