“Comemorare Alexandru Pelimon – 130 de ani de la naştere“

iul. 20th, 2011 | By | Category: Eveniment

Miercuri, 27 iulie 2011, de la ora 11.00, în Rotonda Muzeului Naţional al Literaturii Române (Bd. Dacia nr. 12. Bucureşti) va avea loc evenimentul “Comemorare Alexandru Pelimon – 130 de ani de la naştere».

Sunt invitaţi Corneliu Lupeş, George Neagoe şi Traian Pelimon. Amfitrion este Lucian Chişu

Alexandru Pelimon (1822 – 27 iulie 1881, Novaci, judeţul Gorj) a fost un poet, prozator, dramaturg şi traducător. Fiu al lui Antoniu Pândele, slujbaş, apoi comerciant în Bucureşti, Pelimon nu avea prea multă învăţătură şi a ocupat funcţii modeste la Comisia Documentelor Mănăstireşti, la Consistoriul Eparhiei Buzău (1864) ori la Arhivele Statului din Bucureşti.

Cu o carieră administrativă lipsită de strălucire, mai mereu fără bani, s-a dedicat compensatoriu scrisului. De-a lungul anilor, începând cu Poezii fugitive (1846), publică o puzderie de opuri cuprinzând versuri lirice şi epice, impresii de călătorie, nuvele, romane, tragedii, melodrame, vodeviluri etc. E o literatură de fundal, ilustrând, şi dincolo de limita cronologică, tendinţe ale epocii paşoptiste. Autorul, care scria în 1845 la „Vestitorul românesc”, iar în 1848 la „Pruncul român”, şi-a exprimat, fără orgoliu, doar credinţa exaltată în puterea literaturii de a modela sentimente patriotice.

Număr de vizualizări :1784


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro