spot_img

Noi volume de literatură elenă, traduse în română: “Antologie poetică” de Nikos Engonopoulos şi “Pe cărările gândului” de Vasilis Vitsaxis

De curând, a apărut volumul Antologie poetică” (ediţie bilingvă) de Nikos Engonopoulos, colecţia „Biblioteca de Literatură Neoelenă”,  în traducerea lui Tudor Dinu, Editura Omonia. Volumul a apărut cu sprijinul generos al Fundaţiei Kostas & Eleni Uranis  a Academiei din Atena. Unul din principalii reprezentanţi, alături de Odysseas Elytis şi Andreas Embirikos, ai suprarealismului în Grecia, Nikos Engonopoulos a înscris o contribuţie esenţială la înnoirea poeziei elene şi la sincronizarea ei cu cea europeană. De asemenea, în aceeaşi colecţie a editurii a mai apărut volumul Pe cărările gândului” de Vasilis Vitsaxis, în traducerea Elenei Lazăr.

Antologie poetică” (ediţie bilingvă) de Nikos Engonopoulos

Colecţia „Biblioteca de Literatură neoelenă” a Editurii Omonia s-a îmbogăţit recent cu o ediţie bilingvă care-şi merită pe deplin caracterizarea de „premieră editorială”. Cartea prilejuieşte pentru prima dată întâlnirea cititorului român iubitor de poezie cu opera unuia dintre fondatorii şi cultivatorii de marcă ai suprarealismului grec. Născut în 1907 la Atena, Nikos Engonopoulos şi-a petrecut copilăria la Constantinopol şi a urmat liceul la Paris. Revenit în 1927 în ţară, a studiat la Şcoala Superioară de Belle Arte, fiind elev al unui cunoscut pictor grec, Konstantinos Parthenis  şi iniţiindu-se în pictură alături de un celebru scriitor şi pictor, Fotis Kontoglou. Cadru didactic la Şcoala de Arhitectură din Atena, s-a dedicat  picturii (cu expoziţii în ţară şi străinătate), ocupându-se în paralel cu  literatura, scenografia şi ilustraţia de carte.

Antologia  cuprinde o amplă selecţie din cele mai reprezentative creaţii ale poetului, de la primele două plachete (Nu vorbiţi cu şoferul, 1938 şi  Clavirele tăcerii, 1939) care l-au impus ca pe un adept fidel al suprarealismului, la „imnul închinat libertării”, cum este supranumit poemul Bolivar (1944), considerat un moment de vârf al creaţiei sale. Nu lipsesc nici poeme din plachetele de maturitate  (Întoarecerea păsărilor, 1946, În înfloritor cuvânt elen, 1957, În valea cu trandafiri,  1978 ş.a.) în care, fără să renunţe la suprarealism, poetul se întoarce la tradiţie. Sobrietatea şi densitatea expresiei amintesc acum de epigrama alexandrină.

Traducătorul Tudor Dinu, coordonator al Secţiei de Studii Neoelene a Facultăţii de Limbi Străine a Universităţii din Bucureşti, semnează un izbutit studiu introductiv, în paginile căruia analizează atent  cariera literară a poetului, ca şi un util  tabel cronologic,  care oferă cititorului reperele esenţiale ale vieţii şi operei lui Nikos Engonopoulos.

Pe cărările gândului” de Vasilis Vitsaxis

Filosof, eseist, poet, prozator, traducător (fondator şi preşedinte al Societăţii Elene a Traducătorilor de Literatură), autor al unei opere complexe şi solide, tradusă în 14 limbi şi distinsă cu prestigioase premii (Premiul Academiei din Atena, Premiul Academiei Franceze ş.a.),  Vasilis Vitsaxis (n. Atena, 1920) şi-a înscris numele ca una dintre cele mai dinamice personalităţi culturale ale Greciei de azi. Preşedinte al Societăţii Naţionale a Scriitorilor Greci, preşedinte al Secţiei elene a PEN, membru al Academiei de Ştiinţe Umaniste din Moscova, membru al Academiei Naţionale de Litere a Indiei, Vasilis Vitsaxis  a devenit doctor honoris causa al unor universităţi din ţară şi străinătate.

A cincea sa carte în limba română (după Platon şi Upanişadele, 1992 şi 1999, Poetica, 2000, Poeme, 2005 şi  Mitul. Punct de referinţă al căutării existenţiale, 2007, toate apărute sub emblema Omoniei),  selecţia de eseuri  Pe cărările gândului abordează o mare varietate de teme, prin analiza cărora autorul caută răspuns la întrebări epistemologice, estetice şi chiar existenţiale. Studiul comparat al religiilor, legătura dintre artă şi religie, raporturile dintre mit şi Logos, mit şi Artă, mit şi religie, problemele de poetică sau cele de traductologie sunt doar câteva din cărările pe care  cititorul e îndemnat de autor să călătorească împreună „în locuri unde mergem adesea cu senzaţia intensă a singurătăţii, fiindcă ne lipseşte dialogul”.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508