Dorina Lazăr şi Ion Caramitru în „Teatru dincolo de graniţe”, la ICR New York

iun. 20th, 2011 | By | Category: Eveniment

Marţi, 21 iunie 2011, de la ora 19.30, la ICR New York (200 East 38th Street, at 3rd Avenue, NYC), are loc evenimentul „Teatru dincolo de graniţe”. În dialog: Dorina Lazăr şi Ion Caramitru, actori ai schimburilor culturale internaţionale.

Invitaţii ICRNY vor purta un dialog despre schimburile internaţionale, prezenţa teatrului românesc în străinătate, despre rezultatele pozitive, dar şi dificultăţile asociate colaborărilor internaţionale. Dorina Lazar şi Ion Caramitru vor discuta, de asemenea, despre parcursul lor personal, despre tranziţia de la cariera de actor la cea de administrator cultural în România post-comunistă. Conversaţia, ce se va derula în limba engleză, va fi moderată de Corina Şuteu, director al ICR New York. Intrarea este libera.

Dorina Lazăr (n. 7 noiembrie 1940) este o actriţă de teatru şi film. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, Facultatea de Teatru, secţia Actorie la clasa profesorului Ion Finteşteanu, având ca asistenţi pe Sanda Manu şi Dem Rădulescu.

A debutat în 1961 la Teatrul Regional Bucureşti, iar din 1969 este actriţă la Teatrul Odeon. Pe marele ecran a debutat în 1974 în filmul „Păcală” al regizorului Geo Saizescu. Printre cele mai importante filme în care a mai jucat se numără Angela merge mai departe (1981), Liceenii (1986), Balanţa (1991) şi Amen (2001).

În anul 1979 a primit premiul Leul de bronz la Festivalul Internaţional de Teatru de la Arezzo, pentru spectacolul „Năpasta”. În anul 1982 a primit premiul Cea mai bună actriţă de film din partea Asociaţiei Cineaştilor din România pentru rolul Angela din „Angela merge mai departe” (1981). În anul 2000 a fost decorată cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de cavaler. Din 2003 este directoarea Teatrului Odeon.

Ion Caramitru (n. 9 martie 1942, Bucureşti) este un actor de teatru şi film şi regizor român de origine aromână. Este preşedinte al UNITER din 1990, iar în prezent este directorul Teatrului Naţional din Bucureşti.

Ion Caramitru a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale în 1964, când a şi debutat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, în „Eminescu”, de Mircea Ştefănescu. A fost actor şi regizor la Teatrul Bulandra, al cărui directorat l-a deţinut în perioada 1990 – 1993. A fost ministrul Culturii între anii 1996 – 2000.

Număr de vizualizări :1450


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro