Artistul Tudor Banuş expune la Galeria “Dialog” din Bucureşti

iun. 6th, 2011 | By | Category: Eveniment

Marţi, 7 iunie 2011, ora 19:00, la Galeria „Dialog” de la parterul Primăriei Sectorului 2, Bucureşti, va avea loc vernisajul expoziţiei „Delir controlat” de Tudor Banuş. Expoziţia va fi vernisată în prezenţa primarului Neculai Onţanu.

Proaspăt sosit de la Paris, Tudor Banuş aduce în atenţia publicului bucureştean multiplele faţete din lumea litografiilor sale care invită nu numai la visare, dar şi la redescoperirea sinelui şi a tenebrelor ascunse din spatele simbolurilor.

Născut pe 8 iulie 1947 la Bucureşti, Tudor Banuş este absolvent al Şcolii de Arhitectură şi Urbanism din Bucureşti şi al Şcolii Naţionale Superioare de Arte Frumoase din Paris, Rudolf Schweitzer Cumpăna fiind unul din mentorii săi.

Stabilit în Franţa de peste 30 de ani, a avut 45 de expoziţii personale în Franţa, Elveţia, Austria, Germania, Belgia, Anglia, Statele Unite ale Americii şi a ilustrat nu mai puţin de 20 de cărţi, printre care cele ale lui Jules Verne, Fraţii Grimm, Thomas Jefferson.

În anul 2004, Ministerul Culturii şi Cultelor din România i-a decernat Premiul Naţional pentru ilustrarea cărţii „Enciclopedia zmeilor” de Mircea Cărtărescu.

„Fără îndoială, Tudor Banuş este o fiinţă cosmopolită, în sensul bun al cuvântului, încercând să se plieze rotaţiei lumii, descoperindu-i noua religie. Inventarul temelor sale indică o extraordinară mobilitate şi disponibilitate sufletească, dar, în acelaşi timp, dezvăluie un creator care încearcă să intuiască o coerenţă a acestei lumi turbionare descifrându-i obsesiile revelatoare, lipsurile şi câştigurile. Parcursul său este fără îndoială al unui rafinat, al unui alexandrin ce caută la infinit cizelarea formei, a liniei izvorâtă dintr-o artă a plinului, a preaplinului”, a scris curatorul Galeriei „Dialog”, doamna Ruxandra Garofeanu, în catalogul expoziţiei.

Număr de vizualizări :1606


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro