„Glorii” de Marian şi Victoria Zidaru, la Art Night Venezia

iun. 17th, 2011 | By | Category: Proiecte

Expoziţia „Glorii” a artiştilor Marian şi Victoria Zidaru, organizată de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia la sediul Ateneo Veneto, a fost înclusă în circuitul Art Night Venezia, care se desfăşoară sâmbătă, 18 iunie 2011.

Expoziţia „Glorii” a fost concepută ca un omagiu adus Veneţiei, oraşul care a determinat decisiv orientarea artistică a operei soţilor Zidaru.

Marian şi Victoria Zidaru sunt liderii unei tendinţe artistice afirmate în ultimii ani de comunism ca alternativă, refugiu şi protest împotriva represaliilor regimului totalitar, tendinţă îndeobşte cunoscută sub denumirea de „neo-ortodoxă”.

Având dimensiuni impresionante, sculptura lui Marian Zidaru – care este amplasată în  centrul Aulei Mari a prestigioasei instituţii veneţiene – poartă denumirea „Viziunea  lui  Ezekiel”, reprezentând un  fragment  din  simbolul iconografic bizantin  intitulat „Glorii”. Obiectul textil realizat de Victoria Zidaru reprezintă o pânză de casă  brodată cu imnuri bizantine

Art Night Venezia este o manifestare organizată la iniţiativa Universităţii Ca’ Foscari, în colaborare cu Primăria Veneţiei. Vor participa la această iniţiativă palatele, muzeele, instituţiile şi fundaţiile culturale, galeriile de artă publice şi private şi bisericile, care cu această ocazie, până la miezul nopţii, îşi vor deschide porţile tuturor vizitatorilor, turiştilor şi cetăţenilor oraşului lagunar.

Număr de vizualizări :1843


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro