spot_img

„Dicționarul scriitorilor români de azi” de Boris Crăciun și Daniela Crăciun-Costin

Boris Crăciun și Daniela Crăciun-Costin au editat, la Porțile Orientului din Iași, volumul „Dicționarul scriitorilor români de azi (din România, Basarabia, Bucovina de Nord, Banatul sârbesc, Europa Occidentală, Israel, America)”, 2011, unde sunt incluși, în mod judicios și  echilibrat, circa două mii de scriitori români din zilele noastre.

“Ideea de a specifica răspândirea în lume a autorilor de literatură românească este foarte bună, uneori românii din diaspora contribuind  hotărâtor la cunoașterea culturii și civilizației noastre pe tot globul, iar gândirea și libertatea lor  de exprimare influențând modul de a scrie pentru cei rămași în țară. Vintilă Horia, Mircea Eliade, Eugen Ionescu, Paul Goma, Marian Popa sunt nume de români cunoscuți în Europa, în America și pe alte continente. Poate ar fi trebuit incluși, contactați, scriitorii români din Australia și Noua Zeelandă, care publică atât cărți, cât și reviste românești ( de exemplu Ioan Miclău, George Roca).

Întocmirea fișelor de scriitori nu este un lucru ușor, iar de  răspunsul autorilor la apelurile de a trimite date, imagini  și fotografia personală depinde realizarea unei lucrări complete. Astfel, apreciem că  meritul editorilor este cu atât mai mare.

Pe coperta 1 și pe coperta 4 sunt chipurile familiare ale unor mari scriitori și critici, cum sunt Nicolae Manolescu, Eugen Simion, Ana Blandiana, Ileana Mălăncioiu, Nicolae Dabija,  Mircea Cărtărescu, Herta Muller,Augustin Buzura,  Mircea Dinescu, Adam Puslojic, iar ici și colo apar fotografii din viața scriitorilor.

În prefață, intitulată  „Galeria scriitorilor români din anii 2010”, editorul Boris Crăciun, el însuși scriitor basarabean cu o bogată și frumoasă activitate literară, spune că  aceasta este o primă variantă a unui dicționar cuprinzător, realizată cu puțini oameni, în numai doi ani.Lucrările anterioare au fost „Istoria ilustrată a literaturii române” și „1500 de scriitori clasici și contemporani”.

Ediția de față înregistrează scriitorii aflați în activitate creatoare în zilele noastre, unele nume dispărând dintre cei vii în ultimul timp, de exemplu Marin Mincu, Fănuș Băileșteanu, ,Adrian Păunescu, Mircea Horia Simionescu, Fănuș Neagu,Gheorghe Ene. Redactorii au selectat  din materialele trimise de autori ceea ce au considerat a fi semnificativ sau important, căutând să prezinte în mod judicios și echibrat activitatea literară a fiecăruia, nu numai dupa opinia autorului, dar și după ecourile critice sau numărul și calitatea operelor literare publicate. La un număr atât de mare de autori care scriu în prezent, numai prin economisirea spațiului tipografic puteau să apară toți, astfel că  sunt autori care  apar cu câteva rânduri,  mai puțini cu zeci de rânduri.Vrând-nevrând, un dicționar este subiectiv (a se vedea alte dicționare, unde preferințele redactorilor pentru anumiți scriitori, cunoscuți sau prieteni au fost remarcate în presă). Acest dicționar înregistrează autorii, de regulă  cu consemnarea unor date biografice sumare, școlaritate, opere, activitate științifică sau civică, premii,  prezentarea unei opere de către critica literară.

Prefața se referă la un dicționar anterior, editat de Academia Română, unde nu au fost cuprinși toți autorii cu minimum două cărți notabile, dar apar note despre publicații nesemnificative, și la un dicționar cu autori clujeni, care au declarat că aspiră spre redactarea unui dicționar-tezaur cu toate operele și autorii de literatură, indiferent de ierarhii, însă – în opinia noastră – au înregistrat sau ignorat unele  nume  preferențial, subiectiv.

Editorul Boris Crăciun observă faptul că scriitorii din România  care trăiesc în afara Capitalei și a orașelor mari sunt marginalizați de autorii de dicționare, deși scriu și bine, și mult. La fel cei din Bucovina de Nord și din Banatul sârbesc.

O  constatare interesantă pe care o face editorul este existența unor familii de scriitori, în care îi amintește pe Ana Blandiana și Romulus Rusan, Magda și Petru Ursachi, Irina Petraș și  Petru Poantă,  Rodica, Mircea și Corin Braga, Radu și Magda Cârneci, Nicolae Dabija și fiica sa, Doina ș.a. Mai amintim aici familia Florea și Carmen Firan.

Dintre scriitorii români din diaspora, care editează publicații, scot cărți în limba română și activează pentru răspândirea culturii românești în lume, sunt cuprinși, între alții,George Astaloș, Ioana Crăciunescu,  Ilie Constantin, Dan Culcer, Roxana Eminescu, Dinu Flămând, Paul Goma, Miron Kiropol, Bujor Nedelcovici, Dumitru Țepeneag, Matei Vișniec   (Franța), Sorin Alexandrescu, Monica Săvulescu-Vouduris (Olanda), Marian Popa, William Totok, Vasile Folea (Germania), Marcel Pop Corniș, Theodor Damian,Norman Manea, Alexandru și Virgil Nemoianu,  Dumitru Radu Popa, Florentin Smarandache (USA), Flavia Cosma, Constantin Stoiciu, Maia Cristea-Vieru  (Canada),Vasile Tărâțeanu (Bucovina de Nord), Slavco Almăjan, Adam Puslojic (Voivodina,  Valea Timocului),Virgil Duda, Bianca Marcovici  (Israel), Florica Marin  Madritsch  (Austria).

La sfârșitul dicționarului, se află liste cu membrii Uniunii Scriitorilor din România și ai asociației similare din Republica Moldova, ilustrații (de această dată color)  din viața scriitorilor și portrete ale acestora.

Articolele despre cei  două mii de scriitori  activi din acest dicționar oferă o imagine actuală a literaturii scrise de români, în țară și în lume, intenția autorilor fiind de a publica noi ediții, pe baza datelor furnizate de scriitori, de asociațiile lor și de muzeele literaturii române.” (Corneliu Vasile)

Corneliu Vasile este membru al Uniunii Scriitorilor din România, Asociaţia Bucureşti, secţia Poezie (2003),  doctor în filologie,cu teza «  Geo Dumitrescu, monografie critică  (2005).

Colaborări la  România literară, Luceafărul de dimineață, Viaţa românească,  Jurnalul literar, Familia, Ramuri,Mozaicul, Poesis,  Axioma,  13 Plus, Cronica, Porto-Franco, Metafora, Tribuna,  Nord literar, Oglinda literară, Sud,Observatorul (Toronto), Caiete de sud-est (Franța), Revista Agero (Stuttgart), Universul românesc (Bruxelles), New York Magazin (USA).

Cărți: Epigrame si alte versuri umoristice(1996), Aproapele departe (versuri, 1997), Un colţ de suflet (antologie poetică , 1998), Primul tren spre Craiova (roman) şi O lume minunată (proză scurtă, 1999), Privire din interior (eseuri, 2000), Efemere (versuri) şi  De acasă până-n clasă (cărticică pentru copii, 2006), Scriitorul vremii, vremea scriitorului (monografie critică,2010).  Prezent în dicționare și antologii  publicate în România,  la București,  Ploiești, Craiova, Buzău, Focșani, Cluj-Napoca, Slatina,  Târgu Jiu, Câmpina  și în China (Dicționar internațional al poeților contemporani, 2008).

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508