„Centrul istoric financiar-bancar al Bucureştilor” de Cristina Ţurlea

iun. 17th, 2011 | By | Category: Eveniment

De curând, Editurile Cadmos şi Meronia au publicat albumul Cristinei Ţurlea – „Centrul istoric financiar-bancar al Bucureştilor”. Cuvântul înainte este semnat de academicianul Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României. Ediţie îngrijită de Stelian Ţurlea.

În preajma ultimului război mondial, în centrul istoric al Bucureştiului funcţionau, în jurul Palatului vechi al Băncii Naţionale a României, aproape două sute de bănci, zona fiind extrem de importantă pentru viaţa economică a ţării, un adevarat city financiar-bancar! Despre cum au dispărut acestea se poate afla din acest album.

Autoarea a ordonat textele albumului în felul următor: băncile, începând cu Banca Naţională a României, instituţiile de credit financiar, societăţile de asigurări, bucla încheindu-se cu Casa de pensii a B.N.R. şi Pasajul Macca-Villacrosse.

„Faptul că doamna Cristina Ţurlea scoate în relief clădirile grupate în centrul istoric al Bucureştilor, destinate instituţiilor financiare, redeschide dezbaterea despre o problemă extrem de importantă: ce destinaţie vor dobândi, în viitorul apropiat, aceste clădiri. Sub acest aspect – dar şi din multe alte motive – cartea este interesantă şi o recomand cititorilor.” (acad. Mugur Isărescu, în Cuvântul înainte)

Cristina Ţurlea a absolvit în 1990 Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, Bucureşti, în 1996 Şcoala Academică de Înalte Studii în cadrul aceleiaşi universităţi, iar în 2003 Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative din cadrul Universităţii Creştine „Dimitrie Cantemir”, Bucureşti. În 2007 obţine titlul ştiinţific de doctor în arhitectură. A publicat numeroase articole şi cercetări, în reviste de specialitate, manuale şi în cadrul sesiunilor anuale ale Academiei Române. Este autorul volumelor „Cronica restaurării Palatului Vechi BNR”, Editura Cadmos, 2010,  „Arhitectura şi spaţiile publice”, Editura Cadmos, 2008,  şi coautor al volumului „Banca Naţională a României şi personalităţi din istoria construcţiilor”, Editura Maşina de scris, 2006.

A primit Ordinul Naţional „pentru Merit” în grad de cavaler.

Număr de vizualizări :1937


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro