„Benzile desenate şi canonul postmodern” a primit Premiul Salonului Internaţional al Benzii Desenate

iun. 7th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

Volumul „Benzile desenate şi canonul postmodern”, de Ion Manolescu, apărut în urmă cu doar o lună şi jumătate în colecţia „Performa” a editurii Cartea Românească, a fost premiat la Salonul Internaţional al Benzii Desenate.

Ediţia din acest an a Salonului Internaţional al Benzii Desenate s-a desfăşurat la Muzeul de Artă din Constanţa, la sfârşitul săptămânii trecute, marele premiat fiind volumul „Benzile desenate şi canonul postmodern”, de Ion Manolescu, apărut în colecţia Performa a editurii Cartea Românească.

Acest premiu este acordat de Asociaţia Bedefililor din România şi Alliance Française de Constanţa pentru volum, precum şi pentru contribuţia deosebită a autorului la promovarea benzii desenate din România.

„Benzile desenate şi canonul postmodern” cuprinde articole de istorie literară, cronici şi studii de teorie literară şi culturală, grupate sub semnul culturii de consum şi al noului canon constituit în a doua jumătate a secolului 20. În acest volum se vor găsi atât schiţe ale fenomenului literar autohton actual cât şi pronosticurile autorului, aflat în primele rânduri ale avangardei culturale contemporane.

Ion Manolescu s-a născut pe 15 aprilie 1968, la Bucureşti. Este conferenţiar doctor, activând în Departamentul de Literatură Română de la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii Bucureşti. Este bursier New Europe College, 1996-1997; Netherlands Institute for Advanced Study, 1998; New Europe College-LINK, 2005-2006; Wissenschaftskolleg zu Berlin, 2010. Dintre volumele publicate amintim: Noţiuni pentru studiul textualităţii virtuale (Ars Docendi, 2002); Videologia. O teorie tehno-culturală a imaginii globale (Polirom, 2003), volum distins cu Premiul Asociaţiei de Literatură Generală şi Comparată din România (2004); O lume dispărută. Patru istorii personale urmate de un dialog cu H.-R. Patapievici (coautor, Polirom, 2004); Explorări în comunismul românesc (coautor, vol. I-II, Polirom, 2004-2005) , volum distins cu Premiul Cuvîntul (2006); Derapaj (roman, Polirom, 2006) , volum distins cu Premiul special Observator cultural(2007), Premiul revistei Tomis (2007), Premiul Vladimir Colin (2008), Menţiune internaţională KulturKontakt şi Bank Austria Literaris Wien (2008).

Număr de vizualizări :1705


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro