“unelte de dormit. Cu 10 desene de Dumitru Gorzo” de Ioan Es. Pop

iun. 8th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Cartea Românească, în colecţia “Poezie”, a apărut volumul “unelte de dormit. Cu 10 desene de Dumitru Gorzo” de Ioan Es. Pop.

Care sunt uneltele care pot aduce somnul unui suflet chinuit, risipind amintirile negre şi pornind timpul de la zero?

Sunt cele presărate pe drumul pe care poetul îl ia mereu de la capăt, eliberându-se: poemele din noul volum “unelte de dormit”, o carte aflată sub apăsarea desenelor unuia dintre cei mai valoroşi şi controversaţi artişti contemporani, Dumitru Gorzo, şi a celor două versuri de pe copertă:

istoria este poezia învingătorilor,

iar poezia – istoria celor învinşi.

„Penultimul debut remarcabil din poezia optzecistă este al lui Ioan Es. Pop cu “Ieudul fără ieşire” (1994), nu întâmplător apărut abia după revoluţie. Nici această primă carte, nici următoarele n-ar fi putut apărea înainte. (…) Grotescul, burlescul, calambururile nu împiedică poezia lui Ioan Es. Pop să atingă uneori o puritate excepţională a tragicului.” (Nicolae Manolescu)

„Este limpede că 1994, 1996 şi 1999 “Ieudul –fără ieşire”, “Porcec” şi “Pantelimon 113 bis” –configurează o geografie hipnotică a morţii vii şi a agoniei ca trăire substanţială. O hartă a suferinţei expiatorii de unică forţă şi frumuseţe în poezia noastră de după 1989.

Mă întreb: oare se poate merge mai departe? Unde? Şi cum?” (Dan C. Mihăilescu)

„Suferinţa nu e impersonală, abstractizată, ca în versurile solarului Nichita Stănescu, ci concretă, bine înfiptă în carnea eroului liric. Poetul întoarce versurile şi imaginile pe toate feţele, cu o dexteritate de invidiat, pentru a prinde cât mai multe dintre nuanţele acestei nenorociri, ale dezastrului individual.” (Daniel Cristea-Enache)

Număr de vizualizări :2340


One Comment to ““unelte de dormit. Cu 10 desene de Dumitru Gorzo” de Ioan Es. Pop”

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro