La Editura Polirom, în colecţia “Biblioteca Polirom”, a apărut volumul “Pygmy” de Chuck Palahniuk, în traducerea Ioanei Filat. Supranumit „portdrapelul generaţiei nihiliste”, Chuck Palahniuk este cunoscut pretutindeni în lume datorită romanului “Fight Club”, un clasic al literaturii underground, unanim considerat în momentul de faţă drept unul dintre cele mai originale şi provocatoare romane scrise în ultimul deceniu al secolului XX.
„Un amestec formidabil de clişee publicitare, slogane stângiste, slang adolescentin şi o propunere pentru cei cu gust pentru satiră.” (San Francisco Chronicle)
“Pygmy”, cel de al zecelea roman al lui Palahniuk, este o satiră culturală muşcătoare: o bandă de terorişti adolescenti, instruiţi şi îndoctrinaţi de un stat totalitar neprecizat, se infiltrează în sânul unor familii americane, în cadrul unui aşa-zis schimb cultural. Misiunea lor secretă: să distrugă America prin Operaţiunea Dezastrul, o acţiune programată de a aduce haosul, sub aparenţa unui proiect ştiinţific şcolar. Povestite de Pygmy, agentul secret slăbănog cu capacităţi mortale, în vârstă de doar 13 ani, peripeţiile crude şi scandaloase sunt puse într-o lumină alienată, ce deconstruieşte toate convenţiile respectate cu sfinţenie de gazdele şi colegii săi, la biserică, la mall, la şcoală sau în sânul familiei. Stilul neobişnuit al cărţii poartă numele de „limba arsă” şi presupune modificări de topică sau sintaxă şi parafrazări insolite. Toate acestea necesită o doză de efort din partea cititorului, care trebuie să descifreze gândirea codată a strainului absolut, surprins de cele mai banale realităţi.
„Romanele lui Palahniuk au fost întotdeauna marcate de umor negru. Stilul său minimalist, pigmentat, împinge naraţiunea de-a lungul multor evenimente bizare şi uneori şocante. Pygmy este un portret extraordinar, al unui personaj ce nu va putea fi uitat, din partea unui autor care continuă să-şi intrige cititorii.” (The Boston Globe)
Chuck Palahniuk s-a născut în 1962. Primele sale două cărţi, trimise unor editori din New York, au fost refuzate. La fel se va întâmpla şi cu romanul “Fight Club”, respins iniţial pentru că a fost considerat „prea întunecat şi prea riscant”. În loc să-i mai estompeze tonul, Palahniuk îl va duce la extrem. Publicat în 1996 şi devenit un clasic al literaturii underground, “Fight Club” este unanim considerat în momentul de faţă drept unul dintre cele mai originale şi provocatoare romane scrise în ultimul deceniu al secolului XX. În 1999, Palahniuk publică Supravieţuitor şi Monştri invizibili, urmate de Sufocare (2001), Cântec de leagăn (2002), Jurnal (2003), Bântuiţii (2005) şi Rant (2007). A mai publicat o carte de amintiri şi însemnări de călătorie, Fugari & refugiaţi (2003), şi un volum de eseuri, Mai ciudat decât ficţiunea (2004). Până în prezent, în colecţia „Biblioteca Polirom” au apărut romanele Fight Club (2004), Sufocare (2004), Jurnal (2006), Bântuiţii (2007), Cântec de leagăn (2007), Monştri invizibili (2008), Rant (2009) şi Supravieţuitor (2009).