“Profesorul Bumb şi macii suedezi” de Augustin Cupşa

iun. 13th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Cartea Românească va apărea, în colecţia “Proză, un nou volum semnat de Augustin Cupşa. Romanul “Profesorul Bumb şi macii suedezi” este câştigătorul Concursului de manuscrise al Uniunii Scriitorilor din România, ediţia 2010.

Augustin Cupşa a debutat în proză cu “Perforatorii”, roman care a devenit un reper al noii generaţii de prozatori. A urmat o serie de scenarii de film premiate şi ecranizate. Cu noul volum “Profesorul Bumb si macii suedezi” autorul reuşeşte o nouă performanţă, de această dată, în proza scurtă.

Cele cinci povestiri sunt plasate într-un teritoriu tensionat, dominat de psihozele, fobiile, nevrozele şi impulsurile schizoide ale lumii contemporane, devoalate în registrul nu uşor de orchestrat al parabolei. În aparenţă texte ludice – scrise cu umor şi mustind de amănunte pitoreşti, adesea picante – povestirile trădează în subtext o abordare hipersensibilă a grotescului şi a absurdului existenţei cotidiene.

“Citesc cartea lui Augustin Cupşa şi văd cârtiţa, „mare, jegoasă, surpând încetişor tot ce clădise bătrânul”, văd dirijabilul lui Céline zăcând la pământ ca o uriaşă batistă mototolită, văd gângania lui Kafka, şobolanul alb cu blana însângerată, demonul lui Le Clézio, văd… toate frustrările născătoare de genii. Augustin Cupşa este revelaţia literaturii noastre actuale tocmai pentru că nu face nimic să fie actual, el s-a născut european: livresc, fantast, ţicnit – râsul lui sună lugubru în nopţile noastre.” (Nora Iuga)

“Îmi place din ce în ce mai mult proza lui Augustin Cupşa, scriitura sa tot mai rafinată şi mai migăloasă, forţa expresivă şi inteligenţa cu care îşi joacă (pentru a le putea dejuca) până şi impreciziile. Descopăr cu admiraţie în prozele din “Profesorul Bumb şi macii suedezi” orgoliul unuia dintre cei mai înzestraţi scriitori ai generaţiei noastre.” (Claudiu Komartin)

Augustin Cupşa (n.1980) a studiat medicina şi s-a specializat ca psihiatru, în prezent finalizându-şi teza de doctorat. A debutat în 2005 cu volumul de poezie “Prezent compus/ recompus” în urma concursului naţional de la Botoşani, unde a primit printre altele, premiul APLER şi premiile revistelor “Convorbiri Literare” şi “Familia”. Un an mai târziu publică volumul de proză “Perforatorii” în urma câştigării ambelor concursuri pentru manuscrise organizate în paralel de USR şi Cartea Românească. Ulterior volumul a primit Premiul de Excelenţă pentru debut in literatură oferit de UNPR şi USR, premiul „Petre Pandrea” şi premiul revistei “Ramuri”. În anul 2006 a câştigat concursul HBO România pentru cel mai bun scenariu de scurt metraj, “Trenul către Bucureşti pleacă de la linia 3”.  În 2009, a reprezentat România la Jocurile Francofoniei de la Beirut (secţiunea proză), iar în 2010 a fost invitat la Literaturwerkstatt Berlin în cadrul programului Rumanische Quasiliteratur şi la Istanbul în cadrul programului WordExpress. În 2010 a semnat scenariul şi adaptarea serialului “În derivă” produs de HBO România. Face parte din grupul literar “Le Suites du Phénix”.

Număr de vizualizări :1959


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro