“Mitra” de Doris Lessing

iun. 20th, 2011 | By | Category: Carte in lucru

La Editura Polirom, în colecţia “Proză XXI”, va apărea un nou volum semnat de Doris Lessing, intitulat “Mitra”, în traducerea Ancăi-Gabriela Sîrbu. Autoarea a fost distinsă cu Premiului Nobel pentru Literatură în 2007.

„Recent, într-un articol cu profil ştiinţific, a fost exprimată părerea că materialul fundamental al rasei umane a fost probabil de parte femeiască şi că partea bărbătească a apărut mai târziu, ca un fel de gând ulterior al cosmosului. Nu pot crede că acest început a fost lipsit de dificultăţi. Ideea a venit să slujească de minune unei preocupări deja existente. Căci mă frământase întrebarea dacă nu cumva bărbaţii  reprezintă un tip uman mai nou, o varietate mai tânără. Bărbaţii nu au soliditatea femeilor, care par să fi fost înzestrate cu puterea de a se armoniza în mod natural cu mersul lumii. Cred că cei mai mulţi oameni ar putea fi de acord cu această părere, deşi ar fi destul de greu de formulat o definiţie. Prin comparaţie, bărbaţii se dovedesc a fi instabili şi haotici. Oare Natura face experimente? Stăruinţa asupra acestei idei a dat naştere la presupuneri şi, mai apoi, la acel clocot al imaginaţiei capabil să ţeasă poveşti. Iată aici una dintre acele poveşti despre ce s-a întâmplat, probabil, atunci când Mitrele au dat naştere primului băiat“ a notat autoarea la începutul romanului său (apărut ân 2008), aruncând o nouă provocare cititorilor.

Doris Lessing s-a născut în 1919, într-o familie de origine britanică. Atrasă la început de ideologia comunistă, se disociază definitiv de aceasta la mijlocul anilor ’50, în urma denunţării abuzurilor staliniste.

Număr de vizualizări :1698


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro